Какво представлява рядката отрова 'Новичок', с която поразиха бившия руски агент Скрипал

ОFFNews 13 март 2018 в 12:06 14055 4

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

- Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

4

mendi

13.03 2018 в 13:58

Ай стига, ако КГБ е решило да разчиства сметки няма да използва химическо оръжие разработено преди 50 години и известно на целия свят.
Сигурен съм че имат много по съвременни и непроследими методи за елиминиране на бивши агенти.

12335

3

ПешУ

13.03 2018 в 12:45

Какво разбрах от статията?
1. Руснаците били разработили веществото преди много години
2. Руснаците били унищожили запасите си от химически оръжия, ама американците не били приключили
3. Всеки можело да си го направи със свободно достъпни препарати за селскостопанска защита
4. Въпреки това според англичаните руснаците са виновни.
Възниква въпроса на база на какво англичаните смятат, че руснаците са виновни, въпреки, че са унищожили запасите си, а не например американците, които още са унищожили запасите си?
Кой има интерес от допълнително усложняване отношенията между ЕС и Русия освен американците?

6012

2

Ивчо Енчев

13.03 2018 в 12:30

Той не е ли още жив?

25665

1

Victimized

13.03 2018 в 12:18

Пропагандна машина !!!!!!!