Какво означава за Украйна гибелта на вътрешния министър Денис Монастирски

OFFNews 18 януари 2023 в 15:56 8067 3

Монастирски

Снимка NIKOLAY ANATSKYI/MVS.GOV.UA

Денис Монастирски

В ранните часове на днешния ден при нелепа катастрофа с хеликоптер загина вътрешният министър на Украйна Денис Монастирски. На практика след фаталния инцидент над Бровари цялото МВР бе обезглавено. Какво означава гибелта на Монастирски коментира Святослав Хоменко за Би Би Си. 

Денис Монастирски, който през лятото на 2021 г. замени на поста министър на вътрешните работи на Украйна тежката артилерия Арсен Аваков, може да бъде описан като типично и много характерно кадрово назначение на президента Володимир Зеленски.

Монастирски е млад (по време на назначаването си е на 41 г.), компетентен в областта на правото (доктор по право), но никога не е бил част от недостатъчно реформираната правоохранителна система на Украйна и няма политически опит.

Изглежда, че хора като Монастирски са имали бъдеще в страната, която президентът Зеленски е планирал да изгради.

Може да се спори доколко Монастирски е бил системна фигура в украинската власт, особено след избухването на Голямата война. Безспорно е, че за разлика от предшественика си Аваков, чийто стил на ръководство предполагаше концентрация на властта в ръцете му, Монастирски още от първия си ден начело даде максимална автономия на граничните служби, службите за спешна помощ и Националната гвардия, които бяха под крилото на неговия отдел.

Промяната в подхода на новото правителство към Министерството на вътрешните работи той демонстрира и със собствения си пример: министърът лично провежда урок по пътна безопасност в училище или се застъпва за свободното разпространение на оръжия в страната - нещо, немислимо за по-старото поколение правоприлагащи органи.

Освен това, припомня Монастирски в интервю за "Вашингтон пост", именно той пръв е казал на Зеленски в нощта на 24 февруари, че руските войски масово нахлуват в Украйна.

Тази сутрин Монастирски, заедно с екипа си, е излетял от Киев в командировка - единственото, което се знае за нея, е, че министърът се е отправил към една от "горещите точки" на картата на Украйна.

Първият заместник на Денис Монастирски и негов връстник Евгений Енин, който също е бил в разбилия се хеликоптер, за разлика от своя началник е изключително опитен държавен служител.

Завършил е академията на СБУ и е работил повече от десетилетие като дипломат, след което в продължение на три години е бил заместник главен прокурор, отговарящ за международното сътрудничество. Именно той до голяма степен стои зад международните искове, които Киев заведе срещу Москва - от щетите, нанесени на Украйна от руската агресия, до например връщането на "скитското злато".

В екипа на Денис Монастирски Енин отговаря за сътрудничеството с правоприлагащите органи на други държави.

Катастрофата, отнела живота на ръководителите на МВР, е шокираща за Украйна и поради обстоятелствата, при които е станала: хеликоптер е паднал върху детска градина в центъра на Бровари, сателитен град на Киев, и е срутил една част от сградата.

Тъй като разчистването на отломките в детската градина продължава, въпросите за това кой би могъл да замени Монастирски на поста му са, меко казано, неуместни в момента.

По същия начин Киев се въздържа да изказва версии за причините за катастрофата: засега правоохранителните органи призовават всички очевидци на полета на хеликоптера над Бровари да се свържат с полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

3

Да клоуните така правят за пари. Той е актьор не президент.

318

2

Valioka

18.01 2023 в 22:30

"зеления наркоман", мекотело нещастно изродено, има жена и две деца, които са публични личности и не се крият, т.е. няма тайни около тях. "зеления наркоман" от началото на войната има всяка вечер официално обръщение към нацията, има дадени стотици интервюта за световни медии, има десетки посещения и срещи с лидери в страни от световния елит, има десетки видеообръщения към парламентите на страни от световния елит, посещава горещи точки от фронтовата линия и - о, изненада - е напълно адекватен, нещо не само нетипично, но направо невъзможно за наркоман. Я сега да погледнем към твоя лидер, чийто гъз лижеш: има десетки жени и деца от тях; в момента не се знае коя е жена му и има такава; няма нито едно посещение на фронта; крие се в бункера като мишка; всички които се срещат с него минават задължителен ковид тест и ги държи на 10м.разстояние поради страх от зарази; изказва се само на сакрални дати и чете непрекъснато от някакви листчета... И не само според мен - или се друса, или е луд...

-5840

1

Почва някаква вътрешна война в Хунтата, я за пари, я ше свалят зеления наркоман, но точно това не е инцидент. Окраинците си го убиха. Ше се разбере.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков