Какво докладва американското разузнаване пред Конгреса за войната

Мая Младенова 09 март 2022 в 14:20 3587 0

Снимка Wikipedia

Експерти от разузнаването на САЩ виждат Владимир Путин като все по-решителен и готов да "удвои" инвазията си в Украйна, въпреки че е зле подготвен за последиците върху руската икономика и няма изгледи за дългосрочен успех, съобщават американски медии, след като Камарата на представителите изслуша във вторник директора на ЦРУ Уилям Бърнс и още четирима висши служители от разузнаването. Бърнс изнесе пред камарата редовния си годишен доклад за световните заплахи.

"Мисля, че в момента Путин е ядосан и разочарован. Той вероятно ще удвои усилията си и ще се опита да смаже украинската армия, без да се съобразява с цивилните жертви", заяви директорът на ЦРУ.

"Но предизвикателството пред него - а това е и големият въпрос, който виси над нашия анализ за плановете му от месеци насам - е, че той няма устойчив изход от политическата игра, изправен пред ожесточената съпротива на украинците, която ще продължи", акцентира той.

Служители на разузнаването изтъкнаха многобройните грешки на Путин, който продължава да нанася опустошителни удари на Украйна, пише вашингтонското издание The Hill.

От много години Путин "се е задушавал във възпламенима комбинация от недоволство и амбиции", а вътрешният му кръг от съветници се е свил, тъй като той е създал "система, в която не е доказано, че хората, които поставят под въпрос или оспорват преценката му, правят кариера", посочва Бърнс.

"И така, според мен той тръгна на война въз основа на редица предположения, които го накараха да вярва, че Русия е изправена пред благоприятни условия за използване на сила срещу Украйна тази зима", добавя той и обобщава: "Доказано е, че е сгрешил във всяко едно отношение."

Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс заявява, че макар Путин да е очаквал санкциите, той не е предвидил степента, в която САЩ, други държави и частни компании ще "подкопаят способността му да смекчи действията на Запада".

"Оценката ни е, че Путин се чувства засегнат от това, че Западът не му оказва нужното уважение, и възприема това като война, която не може да си позволи да загуби, но това, което може да е склонен да приеме като победа, може да се промени с течение на времето, като се имат предвид значителните разходи, които той понася", коментира тя.

"Въпреки това нашите анализатори смятат, че е малко вероятно Путин да бъде възпрян от подобни неуспехи и вместо това може да ескалира, като по същество удвои усилията си", казва Хейнс.

Длъжностни лица заявиха пред депутатите, че Русия вече е понесла между 2000 и 4000 жертви почти две седмици след началото на войната, допълва The Hill. Според украинските власти жертвите са над 11 000. Москва съобщи преди 5 дни за близо 500 жертви и около 1500 ранени бойци.

Москва е бомбардирала десетки училища и болници, което според един от изслушаните в камарата служители може да отговаря на критериите за военни престъпления.

"Не знам да имаме преки доказателства освен това, което видяхме в социалните медии. Със сигурност бомбардирането на училища и учреждения, които не са свързани с украинската армия, би ми подсказало, че се засилва право към линията, ако вече не го е направил", заяви директорът на военното разузнаване Скот Бериър.

Бърнс посочва, че част от силата на съпротивата срещу Русия се основава на предишните агресивни действия на самия Путин в Украйна.

"В много отношения именно агресията на Путин, датираща от 2014 г. в Крим, създаде силното чувство за украинска държавност и суверенитет, с което той се сблъсква днес", заявява директорът на ЦРУ Бърнс.

Според него обществеността в Русия вероятно ще остане ненаясно с предизвикателствата и загубите, които инвазията носи, като се има предвид отразяването в руските държавни медии и засилващата се цензура сред независимите информационни източници.

"Те ще продължат да се опитват да извъртaт и да създадат фалшив разказ", каза Бърнс, посочвайки фалшивите руски твърдения, че Украйна е използвала химически оръжия.

"Това само ви дава представа за нещата, които те лесно могат да се опитат да изфабрикуват или да изфабрикуват в бъдеще, особено когато станат по-отчаяни", добави той.

"Мисля, че ще е необходимо време, за да могат хората да възприемат последствията от избора, който той лично е направил", каза Бърнс, като отбеляза, че Русия също така е арестувала около 13 000-14 000 антивоенни протестиращи у дома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша