Как ще изглеждат британските монети с лика на крал Чарлз Трети

OFFNews 30 септември 2022 в 13:16 1723 1

Британска монета с образа на крал Чарлз Трети

Снимка Би Би Си/PA Media

Британска монета с образа на крал Чарлз Трети

Как ще изглеждат британските монети с лика на крал Чарлз Трети показа Би Би Си Нюз, които първи получиха изображенията.

Монетите от 50 пенса ще бъдат пуснати в обращение до няколко седмици. Тогава ще бъдат пуснати и възпоменателни 5 паунда, на които кралят е изобразен от британския скулптор Мартин Дженингс.

Изображенията са съобразени с вековната традиция, според която профилът на монарха е обърнат в противоположната посока на своя предшественик, в случая Чарлз Трети е обърнат наляво. Както и при изображенията на предишните британски крале, и за разлика от кралицата, той не носи корона.

Крал Чарлз лично е одобрил изображението и е останал доволен от приликата – отбелязва Би Би Си.

Снимка: Би Би Си/PA Media

Монетите ще бъдат продавани на колекционери от Кралския монетен двор от началото на следващата седмица.

Тези от 50 пенса ще бъде достъпна за общо ползване много преди края на годината и ще се разпространява в зависимост от търсенето от банките, строителните дружества и пощите.

Паралелно с тях в обращение ще останат и монетите с лика на покойната кралица Елизабет Втора (около 27 милиарда бр.) и така ще остане още дълго време. Монетите обикновено издържат 20 години, разясняват от Кралския монетен двор.

В началото на следващата година монетите от 1 пенс до 2 лири стерлинги, които се използват всекидневно, ще се секат със същото изображение на крал Чарлз Трети. Те ще бъдат изпращани при необходимост, за да заменят повредени и износени по-стари монети и да покрият евентуално допълнително търсене.

"Хората не трябва да се притесняват, ако имат монети с кралицата. Ние ще запазим тези монети в обращение - казва г-жа Ан Джесоп, изпълнителен директор на Кралския монетен двор. -Виждаме, че хората преминават към различни форми на плащане, но те наистина обичат да използват и монети по много различни причини."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!