Израелската армия обяви 24-часова евакуация на всички граждани в близост до границата с Газа

Броят на жертвите продължава да расте

OFFNews 08 октомври 2023 в 11:11 5273 1

Израел

Снимка Getty Images

Израел

Израелската армия обяви 24-часова евакуация на всички граждани в близост до границата с Газа, съобщи NEXTA.

Междувременно броят на жертвите продължава да нараства. Според властите в Тел Авив са убити над 350 израелци, а ранените са над 1800. 

Министерството на здравеопазването съобщи, че 1854 души са ранени, 19 от тях са в критично състояние, 326 в тежко състояние и 359 в средно тежко състояние. Други 821 са с леки наранявания, а 223 са прегледани. 

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Ивицата Газа посочи, че 313 палестинци са били убити, а други 1990 са ранени в Ивицата Газа. Повечето от тях са убити в ивицата Газа в резултат на ответните удари на Израел.

Израел обаче съобщи, че са убити най-малко 400 палестински терористи.

Times of Israel съобщава за десетки заловени от групировката Хамас, но и за стотици отвлечени израелци.

Лидерът в сянка на военното крило на Хамас, Мохамед Дейф, заяви, че нападението е в отговор на 16-годишната блокада на Газа и поредица от скорошни инциденти, които доведоха до връх израелско-палестинското напрежение, предаде Асошиейтед прес. Дейф, който не се появява публично, говори чрез записано обръщение. Той допълни, че нападението е само началото на това, което нарече „Операция Ал-Акса Буря“, и призова палестинците от Източен Йерусалим до Северен Израел да се присъединят към битката.

Въздушните удари от страна на Израел са ударили 426 цели в Газа, включително тунели, инфраструктура на Хамас и Ислямски джихад и високи сгради, в които се помещават активи на Хамас. Противодействано е на стотици „непосредствени заплахи“. В ударите са използвани стотици тонове боеприпаси, каза товорителят на отбранителните сили на Израел контраадмирал Даниел Хагари.

По думите му целите за следващите 12 часа са да се установи пълен контрол над района около Ивицата Газа и да се неутрализират всички останали терористи в Израел.

Ракетните атаки от Газа продължиха през нощта към южните общности, докато военните извършваха многократни удари по цели на Хамас в Ивицата. Бяха разпространени онлайн кадри, показващи многоетажна сграда, която се руши в град Газа. По първоначални данни това е била кулата Ал-Ватан.

В нападение Хамас удари22 места в Южен Израел в събота сутринта на разстояние до 24 километра от границата с Газа. На някои места те обикаляха с часове, убивайки цивилни и войници.

Рано сутринта в неделя еврейските медии съобщиха, че силите за сигурност са успели да спасят 48 цивилни, държани в плен с часове в трапезарията на кибуц Беери, и са убили около 10 палестински терористи в престрелка. 

Междувременно десетки роднини на изчезнали хора се стекоха през нощта към център за изчезнали лица, управляван от полицията и Командването на вътрешния фронт близо до летището. На близките е казано да донесат предмети като четки за зъби и други лични вещи на техните изчезнали близки, за да помогнат за предоставянето на ДНК проби, които биха могли да помогнат да се идентифицира дали те са сред мъртвите.

Полицията призова семействата да се свържат с центъра със снимки и ДНК проби на изчезнали лица. Тези, които се намират в райони, където не могат да напуснат домовете си, са помолени да се обадят на конкретен телефон за уточняване на подробности и при възможност да отидат в полицейски участък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

08.10 2023 в 11:36

Трагедия отново

Твърдата политика на корумпирания генерал Нетаняху само до това може да доведе

А религиозни фанатици имот едната и от другата са виновни за това , което се случва.

Честито на печелившите гласували крайно дясно в последните Израелски избори.

Взимайте си поука с Късопишковците в България.
 
X

Да помогнем на украинските деца!