Израел и Хизбула разменят удари до границата с Ливан на фона на усилията войната да бъде ограничена

OFFNews 06 януари 2024 в 16:49 1569 0

Войната в Израел и Газа

Снимка АП/БТА

Израелски войници

Лидерът на "Хизбула" заяви, че групировката трябва да отвърне на удара след предполагаема израелска атака по квартал на ливанската столица Бейрут тази седмица, при който е убит високопоставен представител на "Хамас", в противен случай цял Ливан ще бъде уязвим за израелски атаки, предаде АП.

Хасан Насрала е изтъкнал пред ливанската общественост необходимостта от отговор, дори с риск от ескалация на сраженията между "Хизбула" и Израел. Но той не даде индикации за това как или кога ще действат бойците, допълва агенцията.

Ударът, при който беше убит заместник-политическият лидер на "Хамас" Салех Арури, застраши многомесечните усилия на Съединените щати да предотвратят разрастването на войната в Газа в регионален конфликт, коментира още Асошиейтед прес.

Агенция "Франс прес" разпространи видео кадри (по-горе), в които се вижда дим да се издига над южното ливанско гранично село Хиам след израелска бомбардировка, след като "Хизбула" изстреля над 60 ракети по израелска военна база.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" обяви днес, че е изстреляла ракети по Израел, а нейният заклет враг заяви, че е ударил "терористична клетка" в отговор, докато висши дипломати от САЩ и ЕС посетиха региона, за да търсят начини за спиране на разпространението на войната, предава "Ройтерс".

Малко след като в Северен Израел прозвучаха ракетни сирени, израелските военни съобщиха, че "са идентифицирани около 40 изстрелвания от Ливан към района на Мерон в Северен Израел". Няма данни за жертви или щети.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел бяха в региона на отделни дипломатически мисии, за да опитат да спрат разпространението на тримесечната война в Газа към Ливан, окупирания от Израел Западен бряг и морските пътища на Червено море.

Израел и "Хизбула" често си разменят огън по ливанската граница, Западният бряг кипи, а свързаните с Иран хути в Йемен изглеждат решени да продължат да атакуват морските пътища в Червено море, докато Израел не спре да бомбардира Газа, допълва "Ройтерс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки