Израел: Хамас загуби влиянието си в Северна Газа

Ако трябва, ще се изправя твърдо срещу света - закани се Нетаняху в отговор на западните критики към военната операция

Александра Маркарян 12 ноември 2023 в 09:27 2892 0

Израелски войници.

Снимка IDF

Израелски войници.

„Хамас“ загуби влиянието си в Северна Газа, обяви говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) контраадмирал Даниел Хагари снощи, по време на вечерен брифинг за хода на войната срещу терористичната организация, която управлява палестинския анклав Ивицата Газа.

Войната започна на 7 октомври, когато "Хамас" извърши терористично нападение в Южен Израел, уби 1400 души и плени повече от 240, сред които има бебета и деца.

Терористите са загубили контрола в северната част на анклава, след като значителни сухопътни сили с прикритието на военновъздушните и военноморските сили са задълбочили операцията в лагера Шати - основна крепост на Хамас в северната част на Ивицата Газа, близо до сърцето на град Газа, посочи говорителят.

Снимка: IDF

Операцията там продължава и тази сутрин.

Вчера, съвместно с Израелските сили за сигурност, IDF са убили терористи, които са планирали в Газа да извършат терористични атаки в Юдея и Самария (т.е. в Западния бряг), каза още контраадмирал Хагари.

Евакуация

Вчера контролираните от "Хамас" власти в палестинския анклав обвиниха Израел за удар по болница "Шифа". В отговор вечерта говорителят заяви:

Жителите на Северна Газа са евакуирани, противно на указанията на „Хамас“. За да предотврати това, „Хамас“ лъже за това, което се случва в болниците. Вчера те побързаха да ни обвинят за нападението срещу болница "Шифа". Проверихме системите си и отново установихме, че става въпрос за неправилно изстреляна ракета, принадлежаща на терористични организации в Ивицата Газа. "Хамас" стреля и убива жители на Газа. "Хамас" извършва военно престъпление, като използва болници".

Той обърна внимание и на друго твърдение, касаещо болницата - че IDF я обграждат и обстрелват:

"През последните часове се разпространява фалшива информация, че обграждаме болница "Шифа" и нанасяме удари по нея. Това са фалшиви съобщения. Ние водим бойни действия с терористите убийци от "Хамас", които умишлено избират да водят бойни действия в близост до болница "Шифа". Прицелваме се прецизно в тях и ги убиваме. От източната страна на болницата има определен проход за излизане и влизане.

Убихме терориста, който държеше около хиляда жители на Газа като заложници в болница "Рантиси", и им попречихме да напуснат болницата. Болницата беше евакуирана. Днес (вчера - бел. ред.) разговаряхме с персонала на болница "Шифа" и им казахме ясно: ЦАХАЛ не атакува болницата. Ще продължим да позволяваме на пациентите и медицинския персонал, както и на всички жители на Северна Газа, да се придвижват безопасно на юг. Искам светът да знае това".

IDF aircraft just struck Ahmed Siam, responsible for holding approximately 1,000 Gazan residents and patients hostage at the Rantisi Hospital, and preventing their evacuation southward.

Siam was a commander in Hamas' Naser Radwan Company, and is another example of Hamas using… pic.twitter.com/RGJAISFjxL

Самолетите на ЦАХАЛ току-що удариха Ахмед Сиам, отговорен за задържането на около 1000 жители и пациенти на Газа като заложници в болницата в Рантиси и възпрепятстващ евакуацията им на юг. Сиам е командир в ротата на Хамас "Насър Радуан" и е още един пример за това как Хамас използва цивилни граждани в Газа като жив щит за терористични цели.

В този момент говорителят премина от иврит на английски, за да подчертае:

"Днес (вчера - бел. ред.) от Газа бе разпространена много дезинформация. Затова искам да изясня фактите. Няма обсада, повтарям, няма обсада на болница "Шифа". Източната страна на болницата е отворена по улица "Ал-Вехда" за безопасно преминаване на жителите на Газа, които искат да напуснат болницата. Разговаряме директно и редовно с персонала на болницата. Персоналът на болница "Шифа" поиска утре да помогнем на бебетата в педиатричното отделение да стигнат до по-безопасна болница. Ще предоставим необходимата помощ".

ЦАХАЛ отвориха и подсигуриха евакуационен път от болниците Рантиси и Насер, както и допълнителен път за жителите на Газа, водещ на юг.

Тази сутрин, 12.11., се очаква евакуацията на бебетата да започне - пишат днес израелските медии.

"И още, има нещо, което светът не трябва да забравя, и ние няма да позволим на света да го забрави: "Хамас" държи заложници, 239 мъже, жени, деца, възрастни хора и бебета. Не забравяйте - бебета. В продължение на 36 дни.Това е престъпление срещу човечеството и ние няма да позволим на света да го забрави" - каза контраадмирал Хагари.

RAW FOOTAGE:
IDF troops found weapons, ammunition and explosive devices inside a Gazan kindergarten while operating in northern Gaza.

Explosives. Inside a kindergarten.

The 551st Brigade exposed and destroyed weaponry found in civilian areas over the past two weeks, as well as… pic.twitter.com/4XqxJq6TLZ

Военнослужещите на ЦАХАЛ откриват оръжия, боеприпаси и взривни устройства в детска градина в Газа. Вътре в детската градина има ескплозиви. През последните две седмици 551-ва бригада разкри и унищожи оръжия, намерени в цивилни райони, както и десетки отвори за тунели.

Войната на Израел не е само срещу "Хамас". Северната му територия се обстрелва от базираната в Ливан терористична организация "Хизбула", включително вчера.

В отговор вчера Израел е нанесъл удари с изтребители и артилерия по широк кръг военни цели в Ливан на "Хизбула".

"Под ръководството на Иран "Хизбула" се опитва да отправи предизвикателство към Израел с цел да отвлече вниманието на ЦАХАЛ от Газа. Ние сме съсредоточени върху Газа и ще продължим да действаме и да отговаряме на Ливан и конкретно на Хизбула срещу всеки обстрел, всяка терористична клетка, която ще се опита да атакува Израел", каза контраадмирал Хагари.

Били са поразени цели и в Сирия, откъдето Израел също е обстрелван. Оттам вчера са били изстреляни две ракети, които са паднали в открита зона.

Заложници и жертви

"Работим постоянно, денонощно по различни варианти за връщане на заложниците у дома. Това са сложни процеси и те отнемат време. Необходимо е да изчакаме те да се осъществят и ние да предоставим актуална информация на семействата. ЦАХАЛ, заедно с другите организации за сигурност, работят денонощно, полагайки изключителни усилия - чрез разузнавателни, оперативни и граждански способи - да ги върнат обратно. Няма да пропуснем нито една възможност да ги върнем у дома - увери контраадмирал Хагари. - До момента сме уведомили семействата на 239 заложници. Ще продължим да информираме семействата с всяка информация, с която разполагаме, а след това и обществеността."

Уведомени са и семействата на 361 войници от ЦАХАЛ, загинали в битките в защита на Израел. Вчера петима резервисти са паднали в битка в Газа.

"Те се сражаваха храбро и смело за сигурността на държавата Израел. ЦАХАЛ е народната армия, а резервистите са източникът на нейната сила. Те оставиха всичко, за да се запишат в армията, да се борят за домовете си, да се борят за Държавата Израел. Те се сражаваха смело, оставиха семейства и деца и не се поколебаха нито за миг, преди да се явят на служба, за да се бият за своя дом, за държавата Израел", каза говорителят.

Пресконференция даде и израелското военно правителство, за да отправи посланието, че въпреки международния натиск за забавяне или спиране на офанзивата на Израел с цел пълното унищожение на "Хамас", Израел ще продължи с нея. Държавните ръководители обещаха "да се изправят твърдо срещу света, ако е необходимо".

Съвместната пресконференция дадоха министър-председателят Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната Йоав Галант и министър Бени Ганц - бивш началник на Генералния щаб на IDF и бивш председател на Кнесета (израелският парламент).

Те отхвърлиха нарастващите международни критики за цивилните разходи на войната и призоваха западните лидери да подкрепят еврейската държава, тъй като нейната победа ще означава победа и за целия свободен свят.

САЩ и някои западни страни, сред които е Франция, критикуват Израел за намерението му да контролира Ивицата Газа след края на войната.

По този повод Нетаняху посочи, че Израел ще се противопостави на връщането на палестинската власт в Газа след войната - цел, към която се стреми Вашингтон - като я заклейми като структура, която възпитава децата да искат да премахнат Израел, подкрепя тероризма и не е осъдила кланетата на "Хамас" от 7 октомври.

На страната на Израел, като част от израелската армия, се бият и арабски войници, които заявяват, че са горди да служат в Израелските отбранителни сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков