Историческа стъпка: Ердоган пуска Швеция в НАТО, внася ратификацията в парламента

OFFNews 11 юли 2023 в 08:09 2238 7

Снимка Twitter / Jens Stoltenberg

Турският президент Реджеп Таип Ердоган се е съгласил да внесе в парламента на страната искането за присъединяване на Швеция към Североатлантическия пакт, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг. „Това е историческа стъпка“, подчерта шефът на НАТО в социалните мрежи. „Очаквам с нетърпение да приветствам премиера Улф Кристерсон и Швеция като 32-ия член на НАТО“, заяви от своя страна президентът на САЩ Джо Байдън.

Новината за пробив в преговорите за членство на Швеция в Алианса обяви още снощи агенция Ройтерс.

"Имам удоволствието да съобщя, че след среща с президента Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон, турският президент се съгласи да внесе протокола за присъединяване на Швеция за гласуване в турския парламент и гарантира, че той ще бъде ратифициран. Това е историческа стъпка, която прави НАТО като цяло по-силен и по-безопасен - написа Столтенберг в Twitter, ден преди началото на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

"Ние не навлизаме в подробности за графика за процеса на ратификация в Турция, приемам го като ясен ангажимент", заяви Столтенберг. Президентът Ердоган обяви от своя страна, че това ще стане възможно най-скоро. 

"Това е добър ден за Швеция . Правим много голяма крачка към членство в НАТО", увери премиерът на Швеция Улф Кристерсон. Кристерсон подчерта, че Швеция се е ангажирала с всички части на споразумението, постигнато с Турция миналия юни на срещата на върха на НАТО в Мадрид. "Ще продължим съвместните си усилия за борба с организираната престъпност и тероризма - подчерта той. „Швеция не е поела нови ангажименти“, допълни Улф Кристерсон.

Експерти коментират, че зад постигнатото съгласие с Ердоган за Швеция стои по-голям пакет от договорености, който включва самолети F-16, американска подкрепа за членство на Турция в ЕС и, вероятно част от този пакет е и пускането на командирите от "Азов", които се намираха в Турция да се завърнат в родината си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

11.07 2023 в 09:55

Хаирлия да е. Днес Балтийско, утре Черно море да е вътрешно на НАТО :)

3767

6

Име на профила

11.07 2023 в 09:28

Чакайте, чебурашките чакат опорки.

Снощи като я пуснах тази новина в 23:30 ме подминаха като пътен знак с коментари за по-стари теми. Не знаят "милите" какво да кажат.

След няколко часа ще е минала синхронизацията с бункера с/у атель мацква и ще пропеят в един глас :-)

-1650

5

ob1

11.07 2023 в 09:02

Как е, чебурашки, Балтийско море става вътрешно НАТО-вско, а? Сигурен съм, че е част от великата стратегия на Путин, не провесвайте носовете :)

12078

4

edin slep

11.07 2023 в 08:56

Юнак Путя разказа играта на НАТО, а преди това ЕС умря от студ и глад.

710

3

Д-р Мазникуров

11.07 2023 в 08:50

Мха-хаааа, туй за Пусьо ако речел да "нападне" или да "демилитаризира" Ердо ми хареса :)! То Украйна му разката фамилията, но ако вземе да се изрепчи, дори и много нежно и леко, на Турция, струва ми се че няма да му стигне времето даже да си закопчее ватенката и да си стегне гащите по-здраво :)! ...

2550

2

alfakentavur

11.07 2023 в 08:36

За няколко дни само Ердоган върна на Украйна командирите на "Азов" и пусна Швеция в НАТО.
Да не би да му се е приискало в ЕС? Да внимава Путлер да не го нападне :)

345

1

Джендо Джедев

11.07 2023 в 08:25

В гениалната "многоходовка" на Путик все идет по плану. Молодец, Вовочка! :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки