Ирма настъпва към Флорида: Опразниха магазините, няма вода, наливат бензин в кофи

Светослав Метанов 07 септември 2017 в 17:25 11914 6

Снимка OFFNews

В почти всички градове по източното и западното крайбрежие на щата Флорида хората се готвят трескаво за евакуация заради приближаващия ураган Ирма, който вече опустоши Карибите.

"Днес заминаваме за Талахаси. Осем часа път са дотам, но няма да стоим тук. Надяваме се само да не заседнем в трафика", разказа читателката на OFFNews Петя Чакърова от град Нейпълс, Флорида.

А движението по междущатската магистрала i-75 в последните 24 часа е изключително натоварено, тъй като вече много хора започнаха да се евакуират пред опустошителната стихия на Ирма. 

Петя обяснява, че семейството ѝ има стая само за два дни в Талахаси.

"Само за толкова ни дадоха. Ако ураганът дойде натам, отиваме в Джорджия и нагоре към Тенеси, където със сигурност ще е безопасно", обясни българката от Флорида.

В щата вече има специален канал, по който денонощно се предава информация за движението на урагана, който представя възможните сценарии за Ирма. Функционират и няколко приложения за смартфони, които трябва да помогнат на хората във Флорида да избегнат рисковете при бедствието.

"Като цяло хората са спокойни. В момента времето е слънчево, но ситуацията скоро ще се промени. На бензиностанциите нямаше гориво и се чакаше повече от час, за да заредиш. Има остър недостиг от вода. В сряда едва намерих два стека, които вече са в багажника на колата. Заради презапасяването в момента има ограничение - не могат да се купуват повече от два стека с вода", продължава разказа си Петя.

Тя обяснява, че вторият автомобил на семейството ще го оставят на някой от високите етажи на паркинг в някой от моловете в Нейпълс, за да не пострада от бедствието.

Още от миналия ден в курортния град са затворени почти всички търговски обекти. Ирма на практика вече вилня в местните магазини, чиито рафтове вече са опразнени от предапокалипсистичното пазаруване.

"Всичко затваря, храна по рафтовете няма и нищо не работи. Училищата не работят и се преустройват в убежища. Вътре се внасят легла, консерви, одеала", разказа още българката от САЩ.

Губернаторът на Флорида вече обяви извънредно положение, чиято цел е да не се допусне спекула и черна борса заради Ирма.

"Има и специален телефон, на който могат да се подават сигнали за нереално високи цени, продавани от прекупвачи", обяснява Петя. 

Засега само във Форт Лодърдейл е обявена задължителна евакуация, а за Нейпълс, както и за части от Маями, статусът е "желателна евакуация".

"Хора пълнят каквото могат с бензин. Причината е, че не се знае дали ще има гориво и дали ще работят бензиностанциите по междущатската магистрала", обяснява Петя.

Тя и съпругът ѝ Йордан са напълнили бутилки от вода с бензин. Причината е, че само за часове след като станало ясно, че Ирма идва към щата от всички магазини първо са били изкупени тубите. Затова и много хора пълнят бензина във всевъзможни съдове като кофи и тенджери.

Иначе подготовката на щатските власти е изключително професионална, обяснява българката от Флорида. Губернаторът временно е премахнал рестрикциите за зареждане на бензиностанциите с гориво, за да могат цистерните по-бързо да стигат до тях заради масовото запасяване с гориво. Освен това навсякъде в щата ще има безплатен Wi-Fi, за да не остане никой без връзка при проблем с мрежите на телекомите.

"Иначе по улиците е спокойно и нормално. Няма викове и паника, хората са услужливи. Няма да те прегазят за един галон вода, а на опашките никой не мрънка, дори и да се бавиш. Тука има някаква загриженост към другия, което май е най-голямата разлика, ако сравняваме с България", обяснява Петя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

5

Мойри

07.09 2017 в 23:29

Не му обръщай внимание. Целта му е да заразява другите с нещастието си, пръскайки заблуда.

12761

2

cepcem

07.09 2017 в 20:26

Като цяло Американците обичат да се презапасяват. Пък ако имат и повод - глей ко става.

12021

1

bls

07.09 2017 в 17:32

Нищо .. след урагана мародерите дето са много загрижени ще се поразходят по магазините да си наберат телевизори и каквото има.