Ирански инструктори са пристигнали в окупирания Луганск да обучават руснаците за работа с дронове

OFFNews 17 февруари 2023 в 09:40 4311 2

Снимка mil.in.ua

Наред с познатите от есенните руски атаки ирански дронове, Техеран е доставил на Москва и безпилотни машини, които могат да изстрелят ракети "въздух-земя" и да се върнат в базите си.

Екип от ирански инструктори по управление на безпилотни летателни апарати е пристигнал в окупирания от Русия Луганск, съобщи Генералният щаб на ВСУ в петък. Мисията на иранците е обучителна – трябва да научат руските военни да работят с нападателни дронове, произведени в Иран.

През лятото на 2022 г. Иран продаде партида от своите дронове камикадзе на Русия, а през септември „Шахедите“ се появиха на фронта в масирани атаки срещу украински територии, а по-късно руската армия смени тактиката и прехвърли дронвете от огневата линия и военния тил към обекти от цивилната инфраструктура на Украйна и жилищни блокове.

Според УНИАН напоследък руските агресори са започнали да комбинират изстрелването на ракети с пускането на безпилотни апарати, за да локализират позициите на украинската ПВО и при възможност да изчерпят нейните възможности, тактика, която прилага и ВСУ по отношение на руската ПВО.

Военни експерти отбелязват, че в последно време Русия е започнала да използва дронове с подобрен дизайн, чиято бойна глава вече има радиален кумулативен ефект и нанася по-големи поражения. Оказва се, че Иран тайно е предал на Русия подобрени дронове-бомбардировачи. За разлика от познатите вече безпилотни летателни апарати Shahed 131 и 136, новите модели са атакуващи летателни машини, а не боеприпаси. Т.е. те не са за еднократна употреба, а са способни да изстрелват ракети въздух земя, да хвърлят бомби и след това да се завърнат обратно в базата си.

Русия е засилила радиоелектронното си разузнаване в зоната на бойните действия. Отново според сводката на Генералния щаб на ВСУ, в Мелитопол е идентифицирана допълнителна кула за мобилна връзка, монтирана от руснаците. Чрез нея руските спецслужби са в състояние да подслушват телефонните разговори на GSM операторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

17.02 2023 в 12:04

Чудесна цел за HIMARS! Една група чалмалии така вече бяха опържени, сега иде втора порция. :D

-240

1

редовно четящ

17.02 2023 в 10:13

Ха, ха..... Аятолахът страх го тресе, че падне ли жужакът, той е следващият! А иранците не са страхлива пасмина като руzнаците и ще го наградят подобаващо!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша