Икономиката на ЕС минава на военен режим заради заплахата от Русия

OFFNews 21 март 2024 в 11:33 12889 19

Борел

Снимка БТА/АП

Жозеп Борел.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят начини за радикално увеличаване на военната и финансовата подкрепа за Украйна на фона на призивите към държавите членки да поставят икономиките си "на военна основа", информира в. "Гардиън".

Подхранвана от това, което един дипломат определи като ново "чувство за спешност и непосредственост" във връзка с войната в Украйна, реториката по отношение на Москва значително се изостри през последните няколко дни.

Днес се очаква премиерите да разгледат и спорните планове за конфискуване на милиарди евро лихви от замразени руски активи и използване на по-голямата част от парите като помощи за Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, заяви в писмо до лидерите преди срещата на върха:

"Сега, когато сме изправени пред най-голямата заплаха за сигурността след Втората световна война, е крайно време да предприемем радикални и конкретни стъпки, за да бъдем готови за отбрана и да поставим икономиката на ЕС на военна основа."

Подобни формулировки отразяват нарастващото осъзнаване, че ЕС трябва да засили кампанията си, за да помогне на Украйна да спечели войната и да осигури дългосрочната си отбранителна способност. Но също така Брюксел има за цел да подготви европейската общественост за големи финансови изисквания в областта на отбраната, включително съвместно закупуване на оръжия. Предупреждавайки, че европейците "са изправени пред ключов момент", Мишел заяви, че основната задача пред лидерите на ЕС е "бързото предоставяне на военна помощ на Украйна", за да се надгради неотдавнашната инициатива на Чехия, която само за три седмици успя да осигури 300 000 артилерийски снаряда на външните пазари.

Голямо внимание на срещата на ЕС ще бъде отделено на реакцията на унгарския премиер Виктор Орбан, който поддържа по-тесни връзки с Москва от останалите лидери на ЕС и се противопоставя на изпращането на оръжия в Украйна, отбелязва в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Предложението повдига въпроси и пред неутрални или военно необвързани държави като Малта, Австрия и Ирландия.

На срещата на върха не се очаква окончателно решение, но лидерите ще посочат как ЕС да процедира по отношение на предложенията.

В проекта за декларация от срещата на върха се казва, че лидерите "разглеждат напредъка" по използването на лихвите от замразените руски активи "в полза на Украйна, включително евентуално за финансиране на военна подкрепа", и се обръщат към органите на ЕС с молба "да продължат работата".

Документът приканва длъжностните лица да разгледат плана на Европейската комисия за стимулиране на европейската оръжейна промишленост чрез насърчаване на страните от ЕС да купуват европейски оръжия и да се обединяват в съвместни проекти.

Очаква се лидерите да обсъдят сложния въпрос как да бъдат финансирани по-големите разходи за отбрана.

Необходимостта от спешни решения по тези въпроси от ЕС беше потвърдена от извършената тази сутрин атака с руски ракети срещу столицата на Украйна Киев, отбелязва "Индипендънт", цитирайки информация за случващото се на кмета Виталий Кличко в приложението за съобщения "Tелеграм". При нападението има ранени. В резултат на действията на ПВО отломки от ракети са паднали в различни части на столицата и са довели до множество пожари, добави той.

Нападението срещу Киев идва ден след като руска ракета удари индустриална зона в северния украински град Харков, убивайки петима души, припомня "Индипендънт". 27-те национални лидери на блока, към които чрез видео връзка ще се присъедини украинският президент Володимир Зеленски, ще обсъдят също така как Европа може да направи повече, за да се защити и да стимулира оръжейната си индустрия, отразявайки опасенията, че САЩ може да не са толкова твърд защитник на Европа в бъдеще.

"Политико" информира за друг аспект на подобряване отбранителните способности на Европа. Френското правителство настоява Европейският съюз да емитира съвместен дълг, пише изданието, за да могат да се плащат увеличените военни разходи, и представя тази радикална идея на европейските си колеги, гласи поверително писмо, видяно от "Политико".

В дипломатическа нота, която вероятно ще предизвика ожесточена съпротива в някои столици, особено в Берлин, Франция заявява, че ЕС трябва да "компенсира десетилетията на недостатъчни инвестиции в своята отбрана и отбранителна индустрия".

Писмото с дата 14 март е изпратено до няколко външни министерства. Париж иска още държави да се присъединят към него, преди да изпрати официална версия до висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел. Преди това писмото може да се промени.

Войната в Украйна и повишеното напрежение в други горещи точки на света, съчетани с перспективата за завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, изостриха вниманието към въпросите на отбраната в Европа, която изостава от САЩ по отношение на военните разходи.

В писмото Франция изброява начините, по които ЕС трябва да увеличи финансирането, включително чрез емитиране на съвместен дълг - отзвук от спорния инструмент, който използва за финансиране на програмите си за възстановяване след пандемията от КОВИД-19 и който според няколко от водещите фигури в блока ще бъде еднократен.

Франция предлага също така използването на печалбите, генерирани от замразените руски активи, даването на възможност на Европейската инвестиционна банка да отпуска заеми за проекти в областта на отбраната и "мобилизирането на частни спестявания чрез по-нататъшно развитие на съюза на капиталовите пазари на ЕС", посочва "Политико".

Подложен на огромен натиск да осигури милиарди долари за подпомагане на украинската армия и за попълване на намаляващите арсенали на своите членове, Европейският съюз заяви, че е разработил законен начин за използване на замразени руски активи за подпомагане на въоръжаването на Украйна, като същевременно обмисля и други механизми за подпомагане на отбранителната си индустрия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Развитието на събитията е на важен етап, тъй като финансирането на Украйна от страна на САЩ остава блокирано в Конгреса, а отбраната на Украйна се свива, тъй като недостигът на боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети налага използването на ограничени количества на бойното поле, посочва вестникът.

Въпреки че Европейският съюз търси различни начини за осигуряване на парични средства за закупуване на отбранителни продукти, всички те срещат пречки.

Целта "Русия да плати" за украинския арсенал и за възстановяването му е популярен лозунг сред съюзниците, но превръщането му в реална политика се оказва трудно, главно поради правни проблеми, свързани с ликвидирането на замразените по силата на санкциите руски държавни активи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Планът, който трябва да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата в Брюксел днес, може да предостави на Украйна до 3 милиарда евро годишно или до 15 млрд. евро в периода 2023-2027 г., в зависимост от пазарните условия. Първото плащане към Киев може да бъде извършено още през юли, заяви вчера комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

22

Джендо Джедев

22.03 2024 в 09:12

Bayhuy,

Ще ходиш ли на "Игрите на приятелството"? Да си поиграете с козолюбците на приятелчета... Те ще са приятелите, ти - приятелката. :D

345

20

Джендо Джедев

21.03 2024 в 19:53

"Хем всички го твърдяли, хем никой не направил нищо навремето? Значи Тръмп е бил един от "всичките" прави!" - какво да направят Франция, Испания и с-ие, за да диверсифицират газовия внос на Германия, според теб? И да, в това си твърдение Тръмп беше абсолютно прав, никой не го оспорва.

"Путин окупира Крим и Донбас, президентът на Америка се казваше Обама, вицето беше Байдън, а външния министър (държавния секретар) Клинтън. При Тръмп, Путин си налагаше парцалите." - Моркова даже не въведе санкции на Путин, а Путин така си налегна парцалите, че си го премести в другия крачол. И пи шампанско като избраха Моркова. :D

12407

19

Bad Horse

21.03 2024 в 18:34

Ха-ха, не разочароваш. Когнитивен дисонанс, нагледно пред всички. Надявам се да е забавен за хората, друга полза от писаниците ни няма.

Хем всички го твърдяли, хем никой не направил нищо навремето? Значи Тръмп е бил един от "всичките" прави!

Смяха му се в Берлин. "The Germans just smirked" Така е, присмиваха му се. Помня добре. Евтина руска газ, как така се оставя? Северен Поток 2 беше яростно защитаван от германците, холандците и т.н. потребители и също така яростно осъждан от Тръмп. Завършиха го през 2021, надупиха се на Путин и следващата година той прати войската срещу Киев, Харков и Одеса. И тогава се сетиха в Берлин че трябва да диверсифицират.

Преди 7 години светът бил "СЪВСЕМ" друг? Путин не беше ли вече нахлул в независима държава и окупирал 3 области?

Путин окупира Крим и Донбас, президентът на Америка се казваше Обама, вицето беше Байдън, а външния министър (държавния секретар) Клинтън. При Тръмп, Путин си налагаше парцалите. При Байдън нападна пак. Факти.

345

17

Джендо Джедев

21.03 2024 в 16:43

Bad Horse,

Какво от това "То това всички го твърдяха, бе! С изключение на Меркел и Боце." не разбра, та ми пишеш "Trump accused Germany of becoming ‘totally dependent’ on Russian energy at the U.N. The Germans just smirked"?
По отношение на разходите за отбрана - това беше преди 7 години. Ти купил ли си си танк вместо кола, та да се подготвиш за зомби-апокалипсис? Разходите се правьт според реалносите и реалистичните прогнози. Тогава светът беше СЪВСЕМ друг. И ако вместо 1.8% за отбрана страните влагаха по 2.1%, щяха да са изпълнили клаузата, но това нямаше да е променило абсолютно нищо. И проблемът не е, че някакви складове са празни, проблемът е, че Моркова блокира 60 милиарда долара военна помощ за Украйна, а в Европа Шолц се чеше по плешивата кратуна и не иска да прати наличното в Украйна. Останалите писарушки и те само правят вятър с устата си. Това е проблемът. Циркът ще стане още по-голям ако Моркова спечели изборите. Тогава ще спре военната помощ за Украйна.

14048

16

voododoll

21.03 2024 в 16:17

Не знам как Украйна сама ще спечели на фона че Украйна има население от 40тина милиона a РуZZия има 170+ пушечно месо. Сталин е хвърлял полуголи и невъоръжени срещу Немски картечни гнезда. Товарил ги е в лодки по Волга, докато Месершмити са ги правили на салата още в лодките. Това е zerg rush. Хвърляш месо с идеята да затрупаш врага. Това е РуZZката военна тактика. За Сталин/Путин няма етика, морал и цена на човешки живот. Готови са да водят войната до последния РуZZнак. Ако НАТО не се намеси и не елиминира имперските геноцидни амбиции на Бункерния плужек, тая война край няма да има. Докато Путлер и пасмината му са сред живите, в Европа и света мир няма да има.

12407

15

Bad Horse

21.03 2024 в 15:02

Селективна памет имаш. Потърси весникарските заглавия от тогава. Първото което на мен ми излезе е от Уошингтън Пост: "Trump accused Germany of becoming ‘totally dependent’ on Russian energy at the U.N. The Germans just smirked"

За военните бюджети, му опонираха че това ще доведе до намаляване на "социалната държава" и иновациите и нам'кв'о си, и щяло да съсипе икономиката и т.н. И затова си клатиха краката докато останаха без снаряди и ракети в складовете си.

345

14

Джендо Джедев

21.03 2024 в 14:20

Bad Horse,

То това всички го твърдяха, бе! С изключение на Меркел и Боце. И не за това му се смеят всички на тоя откачалник. Ама малко като в оня виц с Чапай, петка и пръста в г@за - има някои нюанси. ;)

12407

13

Bad Horse

21.03 2024 в 14:07

Каза, че НАТО-вските държави в Европа трябва да си увеличат и модернизират армиите, за което трябва да си вдигнат военните бюджети. И да престанат да купуват руски горива, а да диверсифицират.

На което се смяха.
 
X

Да помогнем на украинските деца!