Идентифицирай ме: Интерпол търси самоличността на 22 убити жени

OFFNews 10 май 2023 в 11:56 1778 0

Снимка interpol.int

Интерпол започна кампания за идентифициране на телата на 22 жени, открити пред последните 40 години в Германия, Белгия и Нидерландия.

"Операция "Идентифицирай ме" е публичен призив за идентифициране на 22 жени, за които се смята, че са убити в Белгия, Германия и Холандия, но чиято самоличност така и не е установена. Повечето са "студени досиета" - жени, починали преди 10, 20, 30 или дори 40 години", съобщават от Интерпол. 

Въпреки задълбочените полицейски разследвания, тези жени никога не са били идентифицирани и доказателствата сочат, че може да не са родом от страните, в които са открити. 

Интерпол публикува "черни бюлетини" за всяка жертва с описание на откритите тела, които досега не са били публични. Дадени са подробности за всеки случай, включително изображения от реконструкция на лицето и други идентификатори с надеждата, че някой може да ги разпознае.

"Ако си спомняте внезапно изчезнал приятел, член на семейството или колега, моля, разгледайте и се свържете със съответния национален полицейски екип чрез формата на всяка страница", призовават от Интерпол. 

"Разгледани са всички улики, които се смятат за необходими за решаването на тези случаи. Разследванията са в застой и се надяваме, че вниманието на обществеността ще им позволи да продължат напред", посочи Франсоа-Ксавие Лоран, ръководител на базите с ДНК данни в Интерпол.

Идентифицирането на тялото има две цели: да се установи името на жертвата и да се предупредят семействата, както и да се открият следи за намиране на заподозрени в случай на убийство. Тези различни случаи нямат връзка помежду си, но са в общ международен контекст.

"Смята се, че някои от тези жени идват от райони в Източна Европа", се казва в изявлението. "Това може да са жени, решили да отидат на туристическо пътуване, но също и потенциални жертви на трафик на хора".

Кампанията за идентифициране може по-късно да бъде разширена, като бъдат включени и други случаи.

Телата на жените са намирани на различни места - в гората, изхвърлени в килим, в кладенец, в блато, в лодка и др. За всеки случаи освен описание на жертвите и местата, където са открити, от Интерпол публикуват и видео. 

Първото тяло е намерено на паркинг на магистрала в Нидерландия през октомври 1976 г., а последното - в общински парк в Белгия през август 2019 г.

При един от случаите е открито тялото на жена през юни 1997 г. в гориста местност в Алтена-Бергфелд, Германия.  "Жертвата е била гола, изнасилена, удушена и след това подпалена. Предполага се, че тялото на жената е изхвърлено там. Извършителят се е опитал да елиминира всяка възможност за идентифициране", посочват от Интерпол.

При друг от случаите лодкар намира голяма чанта през 2004 г. в река в Амстердам, в която е било тялото на неидентифицирана жена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков