И днес хиляди иранци се прощават с президента Ебрахим Раиси

OFFNews 22 май 2024 в 12:22 699 0

Снимка GettyImages

Днес е вторият ден на поклонение пред иранския президент Ебрахим Раиси. Той загина заедно с външния министър Хосейн Амир-Абдолахян и шестима други при катастрофа с хеликоптер на 19 май близо до границата с Азербайджан. предава Би Би Си.

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на иранската столица Техеран, за да изразят почитта си към държавния глава. Хората са се събрали във и около Техеранския университет, където върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей ще ръководи молитвата на прощална церемония за Раиси.

Иранците носят портрети с лика на президента, а сред опечалените са и официални гости от региона като политическият лидер на "Хамас" и вторият в ръководството на "Хизбула" .

Властите предупредиха, че ще предприемат действия при демонстрации срещу погребалната процесия и обиди, публикувани онлайн.

В цялата столица бяха издигнати големи транспаранти, приветстващи Раиси като "мъченик на службата". Някои жители на Техеран получиха съобщения, призоваващи ги да присъстват на церемониите в сряда, съобщи агенция AFP. Кадри, разпространени от държавната телевизия, показват улици, пълни с опечалени, много от които носят снимки на Раиси или иранското знаме.

Погребалните ритуали за мъжете започнаха във вторник в град Тебриз и шиитския духовен център Кум, където хиляди облечени в черно опечалени присъстваха на церемониите. След шествието в столицата в сряда останките на Раиси ще бъдат преместени в провинция Южен Хорасан, преди да бъдат прехвърлени в родния му град Машхад на североизток.

Той ще бъде погребан в четвъртък вечерта в родния си града след погребални ритуали в светилището Имам Реза.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София