Хърватия подписа с ЕС, Сърбия и Черна гора ще чакат за преговори

Лъчезар Вълев 09 декември 2011 в 13:04 1464 0

Хърватската делегация в Брюксел
Хърватската делегация в Брюксел

Хърватия подписа договора за присъединяване към ЕС и ще стане част от общността на 1 юли 2013 година. Сърбия може да получи покана за преговори през март 2012 година, а Черна гора - три месеца след това.

Хърватия е втората бивша югославска република след Словения, която става член на ЕС. Това проправя пътя ù да се присъедини към Съюза след почти десетилетие на продължителни и, на моменти, отчайващи преговори.

Церемонията по подписването, уважена от европейските лидери, идва след продължителна амбиция, но в труден момент на разделение на Европа от дълговата криза и малък ентусиазъм сред обикновените хървати.

Що се отнася до Сърбия, Европейският съвет взе решение страната да получи статут на кандидат-член за ЕС през март следващата година. Това ще стане само при условие, че се постигне напредък в диалога с Прищина, и Белград помогне при подсигуряването на свобода на движение на КФОР и ЕУЛЕКС в Северно Косово. По въпроса за даването на статут на страна кандидат на Сърбия през март 2012 г. страните от ЕС ще трябва да „да проверят и потвърдят, че Сърбия е продължила да показва надежден ангажимент и е постигнала допълнителен напредък“ за нормализиране на отношенията й с Косово, се казва в проектодекларацията, цитирана от „Франс прес“. Ако бъде потвърдена тази позиция на европейските лидери, тя ще бъде сериозно разочарование за Белград, който очакваше именно на днешния Европейски съвет да получи такъв статут.

Лидерите на ЕС са взели решение Черна гора да получи дата за започване на преговори през юни следващата година. Срещата на Съвета на ЕС приключи късно тази нощ. Председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой е заявил, че е лидерите са обсъждали финансовата криза. Очаква се по-късно да бъдат обявени решенията, свързани с разширяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша