''Хамас не представлява палестинския народ'': Махмуд Абас се разграничи от терористите, журналисти го скриха

Александра Маркарян 16 октомври 2023 в 08:51 6316 2

Махмуд Абас

Снимка БТА/АП

Махмуд Абас

Президентът на Палестинската автономия се разграничи от извършилата зверствата в Израел терористична организация Хамас. Действията и политиките ѝ не представляват палестинския народ - обяви Махмуд Абас в неделя, цитиран от официалната информационна агенция на Палестинската автономия WAFA. По-късно същия ден обаче агенцията премахна споменаването на международно признатата за терористична организация, без да даде обяснение за това - информира Ройтерс.

Коментарите на Абас са направени по време на разговор по телефона между него и президентът на Венецуела Николас Мадуро, в който двамата са обсъдили непровокираното нападение на Хамас над израелски селища на 7 октомври, съпроводено с жестоки убийства, изгаряния, обезглавявания на цивилни, включително бебета, жени - сред тях бременни, възрастни, включващи и оцелели от Холокоста. Лидерите са говорили и за последващите удари на Израел по Ивицата Газа - управляваният от Хамас анклав в Израел.

Абас казва на Мадуро, че Организацията за освобождение на Палестина като „единственият легитимен представител на палестинския народ“. Палестинската агенция добавя: "Президентът потвърди, че отхвърля убийствата на цивилни и от двете страни и призовава за освобождаване на цивилните, затворниците и задържаните от двете страни".

Първоначалният текст на агенцията гласи:

"Президентът също така подчерта, че политиките и действията на Хамас не представляват палестинския народ, а политиките, програмите и решенията на (Организацията за освобождение на Палестина) представляват палестинския народ като негов единствен легитимен представител".

Няколко часа по-късно фразата беше коригирана, за да гласи:

"Президентът също така подчерта, че политиките, програмите и решенията на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) представляват палестинския народ като негов единствен легитимен представител, а не политиките на която и да е друга организация".

Няма обяснение за промяната. Не коментират нито от офиса на Абас, нито от WAFA, нито Хамас.

Палестинската власт на Абас упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг. Той отдавна се противопоставя на Хамас, която през 2007 г. пое контрола над Ивицата Газа и прогони силите на лоялната на Абас партия "Фатах". Дългогодишните преговори за помирение между съперниците не успяха да доведат до пробив.

Междувременно се очаква контролираният от Египет граничен пункт в Газа да бъде отворен отново на фона на дипломатическите усилия за предоставяне на помощ в Ивицата Газа. След шока от бруталното нападение на терористите над градове и села, Израел провежда най-интензивните бомбардировки над Газа в историята си, наложи строга блокада и подготвя сухопътна операция, заради която нареди евакуация на цивилното население – която терористите от Хамас се опитват да осуетят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

16.10 2023 в 17:09

Махмуд Абас ни взе за червени рибки! Нали имаше избори и палестинците избраха Хамас да ги управлява! Сега пък не ги представлявали. Говорят както им е удобно.

345

1

Джендо Джедев

16.10 2023 в 08:55

Абе Путин не бил представлявал руския народ, тия главорези не представлявали палестинския, сигурно и Мадуро не представлява венецуелския. Като не ги представляват, народът чий го дърви, та не ги омете?
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews