Гръцкият премиер погази мерките с обяд в компанията на десетки съратници

Опозицията обвини Мицотакис в "невероятна арогантност"

OFFNews 08 февруари 2021 в 21:31 1645 0

Снимка БТА/AP

Лидерът на опозиционната партия СИРИЗА Алексей Ципрас обвини гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в нарушаване на противоепидемичните правила, предава Асошиейтед прес. 

Ципрас определи действията на премиера като "безотговорни и арогантни".

Причина за критиките е разпространено в социалните мрежи видео, на което премиерът е заснет да обядва с най-малко 25 души, всичките от които са без маски.

Обядът е организиран от Христодулос Стефанадис - депутат от управляващата партия. Обядът е в къщата на Стефанадис на остров Икария.

Голямото събиране се случва на фона на решението на правителството да затегне противоепидемичните мерки, като в Атина и Солун беше въведен и вечерен час.

Днес лидерът на СИРИЗА внесе запитване в парламента, в което определя действията на Мицотакис като "невероятна арогантност" в момент, в който ресторантите и много предприятия са затворени.

„Очевидно това вече не е повтаряща се небрежност, а дълбока арогантност", допълни още Ципрас.

Мицотакис не е коментирал критиките.

Говорителят на правителството Аристотелия Пелони заяви, че "насочването на общественото внимание към обяда може да подкопае целта на посещението." Официалната причина за визитата на Мицотакис е насърчаването на ваксинациите в отдалечените райони на страната.

Домакинът на събитието - Христодулос Стефанадис, пък заяви, че „по време на обяда са спазвани всички противоепидемични мерки", пише Еuractiv.

През декември гръцкият премиер беше заснет без маска заедно с петима състезатели по мотокрос. По-късно той се извини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков