Горските пожари в Канада застрашават здравето и на 75 млн. души в САЩ

OFFNews 09 юни 2023 в 12:42 865 0

Ню Йорк

Снимка Pinterest

Замърсеният въздух в Ню Йорк след горските пожари в Канада

Здравето на около 75 милиона души в Съединените щати е застрашено заради силно замърсения въздух от дима от горските пожари, бушуващи в Канада. Управляващите призовават да не се стои дълго време навън и да се носят предпазни маски, съобщава Си Ен Ен.

Прогнозите показват, че опасните атмосферни условия могат да се задържат с дни, но се очаква бавно да се подобрят в източната част на страната през уикенда. 

Отне няколко дни гъстият дим от пожарите в Квебек да достигне градове в САЩ включително Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон. В Квебек димът от горските пожари в региона вече значително е намалял, но въпреки това са евакуирани около 7 000 души. 

В сряда Ню Йорк бе категоризиран като града с най-замърсеното качество на въздуха в света. Въпреки че условията се подобряват, някои училища затварят и провеждат учебните занятия дистанционно.

В Ню Джърси училищата също са затворени. Други области отменят извънкласни програми или дейности на открито, както и планирани екскурзии, а във Филаделфия насърчават учениците да носят маски на път за училище.

Марк Зондло, атмосферен химик и специалист в мониторинга на качеството на въздуха и професор по гражданско и екологично инженерство в Принстънския университет, отбелязва, че димът от горските пожари е довел до едно от най-лошите замърсявания на въздуха от десетилетия. Той обяснява, че това се дължи на метеорологичните условия, които задържат дима близо до земята, вместо да се издигне в атмосферата и да се разпръсне. 

Според експерти горските пожари, които водят до толкова лошо качество на въздуха, са зачестили, тъй като планетата се затопля от въздействието на климатичните промени.

Президентът на САЩ Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо обсъдиха въздействието на горските пожари върху качеството на въздуха и са готови да работят заедно за справяне с опустошителните въздействия на изменението на климата. Пожарникари от Ню Йорк вече помагат за потушаването на огнената стихия в Канада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки