Германски милиардер е заподозрян в инсценирането на собствената си смърт, изглежда работел за ФСБ

OFFNews 18 април 2024 в 19:42 5769 3

Карл-Ериван Хауб

Снимка Getty images

Карл-Ериван Хауб

Германският милиардер Карл-Ериван Хауб изчезва преди шест години, докато кара сам ски в швейцарските Алпи, пише в. Daily Mail. Сега той е заподозрян, че е инсценирал собствената си смърт. Твърди се, че в момента живее с любовницата си в Русия, твърдят разследващите.

Германско-американският магнат в търговията на дребно Карл-Ериван Хауб, който по това време е на 58 години, изчезва през април 2018 г. в Цермат, Швейцария, където отива, за да кара ски.

Когато милиардерът е видян за последен път, той пътува сам в планината със ски лифт (треньорът му намира това за много странно за човек, който обикновено внимавал за безопасността и отделял особено внимание върху подготовката). Той така и не се върнал в хотела си.

Властите започват шестдневно издирване, като използват пет хеликоптера и екип от алпийски спасители, за да претърсят района, но така и не намират тялото.

Три години по-късно Хауб - бивш изпълнителен директор и съсобственик на германската верига супермаркети и магазини Tengelmann Group - е обявен за мъртъв от съда в Кьолн, като оставя след себе си съпруга, две деца и компания с около 75 000 служители.

По-малкият му брат Кристиан се закле в съда през 2021 г., че не е видял никакъв знак, че скиорът, чието състояние се оценява на 5,2 млрд. паунда, е оцелял.

Обаче немската телевизия RTL провежда мащабно разследване и твърди, че е идентифицирала Хауб в Москва, където магнатът уж живее с млада любовница на име Вероника Ермилова.

В момента Кристиан е обект на разследване - прокуратурата в Кьолн го подозира в лъжесвидетелстване под клетва, съобщава RTL.

Кристиан пое контрола над Tengelmann Group след изчезването на брат си и заяви, че е инструктирал службата за сигурност да разследва "слуховете", че той все още е жив.

Адвокатът му Марк Бинц заяви пред германския вестник Die Zeit: "Разбира се, това е обвинение, което не почива на нищо".

Според съвместното разследване RTL и списание Stern Хауб, който сега трябва да е на 64 години, се твърди, се е обаждал на телефона на Ермилова 13 пъти през трите дни преди изчезването си през 2018 г.

Разговорите са продължителни (един от тях продължава повече от час), което кара разследващите да подозират, че той е планирал да инсценира смъртта си през Москва с помощта на Ермилова.

Разследването установява, че 44-годишната Ермилова е управлявала "дискретна" агенция в Санкт Петербург, която е организирала ски турове, пешеходни и планинарски екскурзии за любители на активния живот. В същото време тя е заподозряна и във връзки с ФСБ.

Сега в профила си в LinkedIn тя фигурира като маркетинг директор на Russian Event, компания за туристически услуги.

По-късно разследването на Tengelmann Group разкрива, че животът на Хауб е тясно свързан със загадъчната Ермилова - описвана като "стройна, атлетична жена с дълга до раменете кафява коса, тъмни очи и открита усмивка" - която е с двадесет години по-млада.

Разследващите предполагат, че тя "може да работи за ФСБ", въпреки че подчертават, че това е "невъзможно да се докаже".

"Кратките пътувания на Хауб и Ермилова съвпадат повече от веднъж: Омск (2010 г.), Сочи (2011 г.), Баку (2014 г.) и Москва (2015 г. и 2017 г.)", се казва в репортажа.

"Причината за тези срещи не е установена. Това не прилича на романтично пътуване", гласи изводът.

Журналистката от RTL Лив фон Бьотихер предположи, че изчезването на Хауб в Швейцария и предполагаемата му поява в Русия може да са резултат от тайни бизнес машинации.

Според разследването на RTL и Stern малко преди смъртта си Хауб се е обаждал не само на Ермилова, но и на банкера Андрей Суздалцев в Русия и Женева.

Друг от руските бизнес партньори на Хауб е известният Сергей Гришин, наричан "Олигархът с белега". Гришин влезе в заглавията на британските и американските медии през 2020 г., когато продаде вилата си в Монтесито, Калифорния, за 14,7 млн. долара не на кого да е, а на принц Хари и Меган Маркъл.

Прякорът "Белязаният" се лепва на Гришин, след като той купува друго калифорнийско имение, в което през 1983 г. е заснет едноименният филм с Ал Пачино в главната роля.

Съобщава се, че Гришин е починал от продължително боледуване миналата година, въпреки че няма данни за погребението му, отбелязва "Дейли Мейл".

Журналистката от RTL Бьотихер също така предположи в интервю за Die Welt, че самият Хауб може да е работил за руснаците.

"Той може да е бил един вид агент на руското влияние в Германия... Разбира се, не става въпрос за шпионин с наметало и нахлупена шапка или за Джеймс Бонд, а за влияние върху политиката и икономиката", обяснява тя.

"Той е изчезнал точно тогава, когато нещата за Tengelmann Group са вървели зле и той е разширявал дейността си в Русия - по-специално чрез веригата магазини Obi DIY", добави тя. "Убедена съм, че това не е ски инцидент, а инсценировка и бягство."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

18.04 2024 в 20:57

Като чета какви ги върши Путин в Германия, си представям какви ги върши в България?

-10000

2

Тодор Колев в "Опасен чар"

22548

1

dolivo

18.04 2024 в 19:50

опаааа, дано филм да направят
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки