Генералният секретар на ОПЕК: обновяемите източници не стигат, трябват инвестиции в изкопаеми горива

Красимир Крумов 01 ноември 2022 в 18:14 1894 2

Хайтам Ал Гайс

Снимка Oil & Gas World Magazine

Хайтам Ал Гайс, генерален секретар на ОПЕК.

Светът трябва да действа бързо и да инвестира в петролния сектор, за да предотврати бъдещи кризисни ситуации в енергетиката, тъй като в дългосрочен план глобалното търсене на въглеводороди ще расте. Това е казал Хайтам Ал Гайс, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

"Ако този път не го направим правилно, ние сеем семената за бъдещи енергийни кризи - не само една, а множество", е предупредил кувейтецът.

Той все пак е изразил оптимизъм, че на предстоящата 27-ма Международна конференция за климата (КОП27), която започва след броени дни, политиците ще чуят гледната точка на петролната индустрия относно дебата за изменението на климата.

Вчера ОПЕК публикува тазгодишните си прогнози за състоянието на петролния пазар в света, според които в дългосрочен план ще са необходими 12,1 трилиона долара инвестиции в брашна, за да се отговори на нарастващото търсене на черното злато. От тази сума 9,5 трилиона долара ще се изразходват за проучване и добив, е обяснил Ал Гайс, според който "това е изключително важно за бъдещето заради времето, необходимо на инвестициите да се осъществят".

"Средните годишни темпове на спад (на глобалното петролно производство - бел. р.) са около 4-5 на сто, така че, ще са необходими допълнителни 5 милиона барела на ден само за да се запазят днешните нива на глобално производство", е обяснил генералният секретар на ОПЕК, като е добавил: "Ние вече изоставаме и усещаме последиците в по-широк мащаб".

Според прогнозата на петролния картел търсенето на петрол ще достигне плато до 2035 г., което ще остави търсенето на ниво от 109,8 милиона барела на ден до 2045 г. При положение, че (брутният вътрешен продукт на) световната икономика се удвои до 270 трилиона долара до 2045 г., петролът ще представлява 29 на сто от световният енергиен микс, което е спад от сегашните 31 на сто.

Поради големия мащаб на растежа на икономиката търсенето не може да бъде посрещнато само от възобновяеми източници. Необходимо е да се инвестира достатъчно в изкопаеми горива, и да се поддържа свободен добивен капацитет, за да съществуват механизми за намеса на пазара, и да се предотвратят всякакви шокове в предлагането в бъдеще, е заявил още Ал Гайс, след което е обобщил: "Нашето основно послание е, че светът ще продължи да се нуждае от петрол в дългосрочен план".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

01.11 2022 в 20:22

Ъммм, бедни европейци и богати руснаци?!? Ти сериозно ли, сашке? Ся ще изкараш, че дечицата на руските политици са от един алтруизъм из бедната изостанала Европа. Нещо като раздаване на помощи в Сомалия ще да е.
Скрий се под палатката, дето Мутрафонова я ползва за пола, жалък трол такъв!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков