Френски училища върнаха десетки момичета, облечени в мюсюлмаска абая

OFFNews 05 септември 2023 в 17:51 2908 0

абая

Снимка Getty Images/Архив

67 момичета са изпратени вкъщи

Близо 300 ученички са отишли в училище в понеделник с абая - дългата мюсюлманска роба, която е забранена в училищата от миналата седмица, предаде Би Би Си. 

Повечето от момичетата са се съгласили да се преоблекат с други дрехи. Според официалните данни 298 момичета - предимно на възраст 15 и повече години - са се появили в училище със забранената дреха.

Съгласно указанията на министерството във всеки случай е последвал период на диалог с училищния персонал.

67 момичета отказали да се подчинят и са били изпратени вкъщи. Ще последва нов период на диалог със семействата им. Ако това не доведе до успех, те ще бъдат изключени.

На фона на 12-те милиона момчета и момичета, които започнаха учебния срок в понеделник, правителството смята, че цифрите показват, че забраната е била широко приета.

Въпреки това по-късно днес в съда ще бъде разгледано съдебно оспорване от страна на група, представляваща група мюсюлмани.

В края на август министърът на образованието съобщи, че в началото на новата учебна година на 4 септември на учениците ще бъде забранено да носят свободно пуснати цели роби, носени от мюсюлманки в държавните училища във Франция.

В страната има строга забрана за поставяне на религиозни знаци в държавните училища и правителствените сгради, като се твърди, че те нарушават светските закони.

Носенето на забрадка е забранено от 2004 г. в държавните училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews