Еврото в бутилки, бутилките в земята. Руснаците крият кеша си в горите във Финландия

OFFNews 15 септември 2022 в 14:59 25816 5

В рускоезичните групи в социалните мрежи може да се видят различни идеи за тайници в гората.

Снимка Shukach

В рускоезичните групи в социалните мрежи може да се видят различни идеи за тайници в гората.

От страх пред конфискуване на суми в брой в евро от финландските митничари, руските туристи завръщи се в страната си закопават валутата си в горите, където да стоят на сигурно до следващото пътуване, пише финският ежедневник „Илта Саномат“. Вестникът припомня, че подобни практики е имало в Съветския съюз, когато финландците пък криели отвъд източната граница богатството си в рубли.

Разказът на „Илта Саномат“ се основава на рускоезичните дискусионни групи в социалните мрежи. Санктперебургският портал „Фонтанка“ пише дори за подземни трезори, възникващи от финландската страна на границата. С идея за следващо пътуване.

„Увих 300 евро във фолио и ги сложих в бутилка литър и половина. Като се връщах от Лаппеенрант ги закопах под едно дърво. В началото на октомври ще ходим пак, да се надяваме, че никой няма да ги намери преди нас, разказва една от туристките.

В епохата на Съветския съюз по подобен начин заобикаляха ограниченията финландците, уважаващи руската водка и посещаващи Ленинград, припомня „Илта Саномат“. Тъй като от Съюза не можело да се изнася руска валута и наличните средства трябвало да бъдат изхарчени до копейка в СССР. Там обаче нямало нищо атрактивно, което да си купи човек и затова най-активните туристи си имали свои „сейфове“ с рубли в Карелския провлак.

Сега ситуацията е подобна. Заради наложените срещу Русия санкции износът на валути на страните членки на ЕС в брой в банкноти е забранен. Затова преди да се завърнат в Русия част от туристите, дори със загуба в курсовете ги обменя на долари или фунтове, които са валути извън ЕС.

Финландското радио Yle съобщава, че Митническата служба на Финландия конфискува еврото на връщащи се у дома руснаци всеки ден, макар статистика да не се води.

Според официалните инструсции пътуващите до Русия могат да пренасят валута в брой за собствени нужди – нощувки, храна, транспорт или покупки, но това не се отнася до лицата с постоянно местожителство в Русия. Няма определена и минимална или максимална квота за валутата и на практика митничарите може да наложат глоба и да кофнискуват всяка една сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

5

pencotk

17.09 2022 в 10:41

Подалия тъпотията, също си е заровил мозъка в горите на Полша!

10298

4

AntiZ

15.09 2022 в 20:50

Руснята си заравя 300 евро в гората и се надява другия път да си ги изрови. Ами ако няма друг път бе, русна смрадлива? Да си ги беше завряла в гз! То и без това от там ще излязат накрая. Сволачи

-1200

3

путин хуйло

15.09 2022 в 17:31

Затова пък Крим наш и путик - президент мира, урааааа! https://www.youtube.com/watch?v=KjjCAWrEazw

-1200

2

путин хуйло

15.09 2022 в 17:29

Най-добре ще е рашистите да пъхат еврата и доларите из физиологичните си отверстия!

15914

1

поп Дръвчо

15.09 2022 в 15:19

Еврото в Русия е вече някакъв езически бог, с който правславната църква неуспешно се бори
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков