Европейската банка решава съдбата на еврото

02 август 2012 в 11:38 2246 1

Марио Драги. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Марио Драги. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската централна банка ще решава мерки в подкрепа на еврото на заседание на ръководството ú в четвъртък.

Президентът на банката Марио Драги е изправен пред най-голямото изпитание за деветте месеца, откакто е начело на ЕЦБ, пише Ройтерс.

Очакванията са, че ще бъде засилена програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации. Кампанията, започнала през март 2010 г., е в застой от началото на 2012 г. Предполага се, че банката ще опита да намали лихвите по облигациите, издавани от Испания и Италия, които наскоро отново отчетоха повишение.

Очакванията на инвеститорите са Драги да предприеме всичко за спасяване на единната валута.

Не е ясно дали Драги ще разреши изкупуване на държавни облигации от ЕЦБ, след като няколко часа преди срещата еврото остана на равнище под 1,23 щатски долара.

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман заяви преди заседанието на ЕЦБ, че по време на разговорите ще защитава германската политика за стабилност на цените „с всички средства и на всички нива”.

Той допълни, че германската централна банка се намира под по-силен натиск от всякога да подкрепи антикризисните мерки, които според нея са със съмнителна законосъобразност и ограничен ефект.

Вайдман предупреди срещу риска от „претоварване” на националните централни банки, като в същото време изрази разбирането си, че той има само един глас в управителния съвет, който може да бъде пренебрегнат.

Преди два дни италианският премиер Марио Монти обяви, че наближава краят на тунела за Италия и Европейския съюз, след като ЕЦБ и лидерите на еврозоната се зарекоха да спасят единната валута.

След новия пристъп на треска във финансовите пазари в началото на миналата седмица напрежението се успокои благодарение на надеждата ЕЦБ да се задейства и страните от еврозоната да понижат лихвените проценти на дълговете на Испания и Италия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки