Еврокомисията предлага украинските бежанци да имат право на престой и работа в ЕС до 3 години

OFFNews 28 февруари 2022 в 16:28 1794 1

Снимка Архив

Директивата за временна закрила, която дава право на престой и работа в ЕС до 3 години, да бъде приложена за пръв път спрямо украинските бежанци, предлагат от Европейската комисия. 

Това стана ясно от думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон преди началото на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в неделя.

Поне 300 000 бежанци от Украйна са влезли в ЕС досега, заяви еврокомисарят Йохансон. „Трябва да се подготвим за милиони пристигащи в ЕС“, каза тя и добави, че се гордее от съпричастността, изразена от европейските граждани с украинските бежанци в тази "ужасна, агресивна война" от страна на Русия.

Еврокомисарят се надява вътрешните министри на страните членки да постигнат съгласие за задействане на директивата за временна закрила още в четвъртък, когато се очаква ново заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Директивата осигурява постоянно ниво на защита за бежанците от 1 до 3 години, във всички държави членки, включително разрешително за престой, достъп до работа и социални осигуровки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков