Етиопия обяви извънредно положение. Сблъсъци между армия и милиция в щата Амхара

OFFNews 04 август 2023 в 14:41 4197 1

Демеке Меконен

Снимка АП/БТА

Вицепремиерът и външен министър на Етиопия Демеке Меконен

Федералното правителство на Етиопия обяви днес извънредно положение след няколко дни на сблъсъци между армията и местна милиция в щата Амхара, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Боеве избухнаха по-рано тази седмица във втория по големина етиопски регион между милицията "Фано" и етиопските въоръжени сили. Сблъсъците бързо се превърнаха в тежка криза за сигурността на страната.

Вчера правителството на щата Амхара поиска допълнителна помощ от федералните власти за възстановяване на реда.

В изявлението на канцеларията на етиопския премиер Абий Ахмед, с което се обявява извънредното положение, не е уточнено дали мярката ще е в сила само за този регион или за цялата страна.

"Беше счетено за необходимо да се обяви извънредно положение, тъй като стана трудно да се контролират възмутителните действия само с помощта на обичайната правова система", се посочва в изявлението.

Обявяването на извънредно положение дава на правителството правомощия да забранява обществените събирания, да извършва арести без съответните заповеди и да налага полицейски час.

Милицията "Фано" в Амхара беше ключов съюзник на етиопската армия по време на продължилата две години гражданска война срещу сили от съседния щат Тигре, която завърши през ноември. Техните отношения обаче се влошиха заради неотдавнашните опити на федералните власти да отслабят местните паравоенни групировки, отбелязва Ройтерс.

Двама жители на втория по големина град в щата Амхара, Гондар, заявиха днес, че вчера е имало ожесточени боеве близо до местното висше учебно заведение.

"Първоначално армията установи контрол върху университета, но беше изтласкана от "Фано". Те се опитаха да напреднат към центъра на града, но безуспешно", разказа един от местните жители.

Другият, който е служител в местната администрация, заяви, че армията се е изтеглила от университета, но не уточни защо.

И двамата са поискали да останат анонимни от съображения за сигурност.

Член на "Фано", който също е поискал да остане анонимен, казва, че милицията се опитва да обкръжи столицата на щата Амхара, Бахир Дар. Милицията е завзела Мерави - град, който се намира на 30 километра от Бахир Дар, добави той.

Ройтерс уточнява, че не може да потвърди тази информация от независими източници.

Интернет връзките в щата Амхара са прекъснати, казаха местни жители.

Държавната авиокомпания на Етиопия отмени полетите до три от общо четирите летища, до които лети в щата Амхара, съобщи неин говорител.

Вчера въздушният превозвач съобщи, че е спрял полетите до два големи града в щата Амхара - Гондар и Лалибела, без да посочи причини, отбелязва Франс прес.

Във втория от тези градове, известен със своите скални църкви, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, няколко източника казаха, че бойци на милицията "Фано" са превзели летището.

Според местен жител вчера в покрайнините на Лалибела е имало боеве между "Фано" и правителствените сили.

Посолствата на няколко западни държави, включително Великобритания и Испания, препоръчаха през последните дни на техните граждани да не пътуват в региона заради "насилието" и "нестабилността", които царят там.

Бурни протести избухнаха в целия щат Амхара през април, когато премиерът Абий Ахмед разпореди силите за сигурност в 11-те щата на Етиопия да се интегрират в полицията и националната армия.

Според протестиращите заповедта е имала за цел да бъде отслабена Амхара и този втори по брой на населението щат в страната да стане уязвим за атаки от съседни региони. Федералното правителство отрече това и каза, че целта е била да се постигне националното единство, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!