ЕЦБ запазва спешната помощ за гръцките банки

OFFNews 28 юни 2015 в 16:41 6520 11

Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запаси спешната си ликвидна подкрепа за гръцките банки.

ЕЦБ обяви, че във всеки един момент може да преразгледа решението си и ще следи от близо действията на Гръцката банка.

Малко преди официалното съобщение на банката, BBC съобщи, позовавайки се на свои източници, че е много вероятно ЕЦБ да спре осигуряването на ликвидна помощ за гръцките банки с оглед на спрените преговори между управляващите на Гърция и кредиторите на страната.

"След решението на гръцките власти за проведат референдум и да не продължават програмата на ЕС за подпомагане на Гърция, Управителният съвет декларира, че ще работи в тясно сътрудничество с Централната банка на Гърция за поддържане на финансовата стабилност", се казва в официалното съобщение на ЕЦБ.

Международната спасителна програма за Гърция изтича във вторник, а Атина трябва да внесе 1,6 милиарда евро в Международния валутен фонд.

Вчера финансовите министри от еврозоната не удовлетвориха желанието на Атина да се удължи програмата с няколко дни. Те бяха шокирани от обявеното от премиера на Гърция Алексис Ципрас решение да се проведе референдум за предложенията на кредиторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки