Ердоган се разсърди на Борисов: Не помага на Турция за ЕС

OFFNews 27 декември 2017 в 14:19 9731 10

От шестмесечната програма на България, която поема председателството на Съвета на Еъропейския съюз от 1 януари 2018 г. се вижда, че тя е игнорирала Турция. Това пише турският вестник „Хюриет“, цитиран от obzornews.bg.

„София не използва нито едно изречение за Еврочленството на Турция, но, от друга страна, поставя на центъра на вниманието разширяването на ЕС към Западните Балкани“, пише изданието.

Според турската медия България, която е член на ЕС и за пръв път ще поеме председателството на Съюза е предприела линия на игнориране на Турция по пътя й към членството в Европейския съюз. Изданието припомня, че България ще поеме председателството от Естония и че сред основните приоритети ще бъде процесът на разширяване.

„В процеса на разширяване на ЕС разделянето на Западните Балкани от Турция е отношение, което напоследък се утвърждава и в Брюксел.“, отбелязва Хюриет.

„В пътната карта на България за следващите шест месеца пише единствено, че „по време на председателството на България с Турция ще се работи в името на диалога и продължаването на сътрудничеството“, допълва изданието.

Според Хюриет по време на българското Европредседателство интересът към Западните Бълкани ще се повиши значително.

„На 17 май 2018 г. лидерите на Европейския съюз, които по никакъв начин не откликнаха на молбата на Турция за среща на високо равнище, ще се срещнат в София, за да обсъжда бъдещето на Западните Балкани“, пише изданието.

Според Хюриет България стои дистанцирано от Турция по отношение на нейното членство в ЕС. Изданието допълва, че страната ни отдава голямо значение на споразумението за реадмисия между Брюксел и Анкара.

„Друг важен момент, на който България отдава значение в сътрудничеството с Турция е борбата с тероризма“, пише Хюриет и допълва:

„България е сред държавите членки на ЕС, която не създава много проблеми когато стане дума за Турция и следи за спазването на добросъседските взаимоотношения.

Изданието акцентира и върху думите на премиера Бойко Борисов.

„Миналата седмица българският министър-председател Бойко Борисов заяви в едно телевизионно предаване, че трябва да се изостави лицемерието по отношение на Еврочленството на Турция.“, пише Хюриет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

10

Хубава работа!!
Ама нали досега повтаряха, че Турция не се нуждаела от ЕС, а Европа се била нуждаела от Турция?
Странно!
Уж никой не я иска Европа пък всички драпат за нея.

Милошевците и те, за ужас на Матушка...

7551

7

reKontra

27.12 2017 в 22:21

Нашият прилича на онзи ромлянин в затвора дето пееше на 2 "микрофона" Доко,доко.
Международник ни е той...дипломат-чудо.

23293

6

Стефан

27.12 2017 в 21:29

Не знам какво ще прави Борисов, ама като гледам - скоро и Европа ще има проблеми с тая кокона, не само Близкия изток. Като че ли вече не ще само шуба от норка, ми и целувка, и да и кажат че я обичат. Иначе щяла да тропа с крак, и да пищи.

21061

5

рамбо

27.12 2017 в 18:38

Скоро на Боко ще му се налага да ходи на килимчето при султана да се извинява и да се обяснява. Отвсякъде му набиват канчето на нашия

13214

4

XR4

27.12 2017 в 18:01

Не виждам защо Турция се сърди.Държавите от западните Балкани се развиват и просперират по отношение на демокрация, права на човека, свобода на медиите, върховенство на закона и т.н. и т.н. , а в същото време Турция жестоко деградира.Днешна Турция няма нищо общо с онази от преди 5-6 години.За какъв ЕС да помагаме на Турция, като тя сама и по собствено желание все повече се отдалечава от него?

23293

2

Стефан

27.12 2017 в 16:51

Е, тоя го подкара като злобна жена. Хем постоянно тормози всички наоколо си, хем нищо не прави, хем всички и били длъжни.
Ти разправяш че България ти е провинция, пък България ще тича да те урежда с още нещо, което не ти се полага.
Айде холан ...