Ердоган с критика към турския КС: Прави грешка след грешка

OFFNews 10 ноември 2023 в 12:54 2118 0

Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган застана на страната на Касационния съд в разразилия се спор между тази съдебна институция и Конституционния съд на страната.

"За съжаление Конституционният съд прави много грешки една след друга в този момент, което ни натъжава", каза Ердоган, цитиран от турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Коментарите му са по повод на решението на Касационния съд - висшият апелативен съд на страната, да подаде жалба срещу членове на Конституционния съд, след като тази институция нареди миналия месец задържаният в затвора депутат Джан Аталай да бъде освободен, като постанови, че лишаването му от свобода нарушава правото му на сигурност, свобода и правото да бъде избиран. Според Касационния съд по-нисшите съдебни инстанции не трябва да се съобразяват с решението на КС.

Правни експерти посочват обаче, че съдиите от Конституционния съд могат да бъдат съдени само от върховния наказателен съд, а именно самият Конституционен съд, което допълнително усложни ситуацията. Както правителството, така и опозиционните политически партии изразиха загриженост по повод на породилата се правна криза.

По думите на Ердоган Касационният съд също е висш съд и решението му "в никакъв случай не може да бъде отхвърлено или оставено настрана".

Според Ердоган създалата се правна криза откроява необходимостта от нова конституция.

"Решението на спора за правомощията е в конституцията, но сегашната ни конституция е неадекватна в това отношение", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА.

47-годишният Джан Аталай беше осъден на 18 години затвор през април 2022 г., след като беше признат за виновен за опит за сваляне на правителството чрез организиране на общонационалните протести в парка Гези през 2013 г. заедно с турския филантроп Осман Кавала и още шестима души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!