Ердоган обвини Запада за случващото се в Газа

За Украйна давате всичко, но когато стане дума да Палестина, си запушвате ушите, каза турският президент

OFFNews 28 октомври 2023 в 18:37 2425 5

Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада за случващото се в Газа и повтори позицията си, че "Хамас" не е терористична организация. Ердоган говори на голям митинг, организиран в знак на солидарност с палестинския народ, който се проведе на бившето летище "Ататюрк" в Истанбул, съобщи БТА.

"Израел, ти се окупатор, ти си групировка. Какво беше Газа, Палестина през 1947 г., какво е днес? Израел, как дойде тук, как влезе? Вие сте нашественик, групировка. Турският народ знае това", заяви Ердоган пред множеството на митинга.

По думите на президента на демонстрацията са присъствали около 1,5 млн. граждани от мегаполиса и от различни други окръзи на страната, а също и от други държави.

Летище "Ататюрк" гъмжеше от хора, развяващи турски и палестински знамена. Разнасяха се скандирания “Израел, ти си окупатор”, ”Уммата (общността) призовава света от Истанбул”, ”Газа е нашата родина”, "Израел, спри клането на нашите братя", "Газа ще бъде гроб за Израел”.

Според Ердоган на митинга в Истанбул са били 1,5 млн. души. Снимка: БТА/АП

В речта си пред насъбралото се множество Ердоган посочи, че Турция ще продължи с всички средства да защитава палестинската кауза, както и усилията да принуди Израел да спре колкото се може по-скоро ударите срещу Газа.

"Ще доживеем деня, когато потисниците ще се махнат от Палестина. Израел, ти си сам в света и ще продължиш да си сам", заяви още Ердоган.

В речта си турският президент обвини Запада в двуличие по палестинския въпрос.

"За Украйна давате всичко, но когато стане дума за Палестина, си запушвате ушите. Не искате да чуете дори генералния секретар на ООН", разгневи се той.

На митинга присъстваха политици, хора на изкуството, представители на неправителствени организации, медии, на спортните, културните и бизнес средите в страната. На събитието бе дошъл и президентът на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Ерсин Татар.

Хиляди полицаи охраняваха митинга, който турската държавна телевизия ТРТ Хабер предаде на живо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

5

Valioka

29.10 2023 в 08:28

Когато ПКК извърши атентат в Анкара или Истанбул, тоя нещастник праща аскера и завира в кучи задник кюрдите само за няколко дни. А сега Хамас са "борци за свобода"...

-1395

4

Гьорче2

28.10 2023 в 22:49

Е Владе ами Тия 1 500 000 Екзалтирани Митингуващи и те ли ТАКА си ПЛЯМПАТ само? Много ПОДЦЕНЯВАТЕ, никой НЕ Иска да се ПАНИРА, но трябва и да НЕ Се ПОДЦЕНЯВА.

-1974

3

Владè

28.10 2023 в 21:07

Ердуван и вгъзраждъньй
едно си плямпат .

10212

2

Човека

28.10 2023 в 20:14

Всички мюсюлмански държави запада им е виновен, че не могат да установят демокрация да се развиват икономически и политически, и да не скачат в екстаз, като на футболен мач, някой като заколи или взриви друговерни. И ще им е виновен до края на мизерното им съществуване.
Руските неможачи и те така.
За изкланите цивилни от дрогираните животни нещо каза ли Ердо?
А че ивицата Газа е като гето на помощи от Израел и запада каза ли? И като всяко гето на помощи, то не гледа да развива образование, наука и икономика, то само се мултиплицира и мародерства.

2073

1

Johnny B Goode

28.10 2023 в 20:11

А по темата, съгласен съм с Ердоган, че западът е виновен.
Ако не беше изсипвал милиарди и милиарди помощи още от времето на Ясер Арафат, това фанатизирано средновековно племе нямаше сега да е въоръжено до зъби и да убива наляво и надясно.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика