Ердоган: Хамас не е терористична организация, а освободителна група

OFFNews 25 октомври 2023 в 14:47 2101 6

Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че палестинската въоръжена групировка Хамас не е терористична организация, а освободителна група, водеща битка за защита на земята си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В реч пред депутатите от своята партия в парламента Ердоган заяви, че Израел се е възползвал от добрите намерения на Турция и че няма да отиде в Израел, както бе планирано по-рано.

"Ние нямаме проблем с израелската държава, но имаме проблем с политиката на Израел спрямо палестинците, посочил той.

Турският президент допълва, че е натъжен от "неспособността на ООН" да постигне съгласие по резолюция за бомбардировките на Израел в Ивицата Газа и да призове за хуманитарно прекратяване на огъня. Ердоган призова за реформа на ООН, като заяви, че Съветът за сигурност трябва да стане по-приобщаващ.

Турският президент призова Израел да се вслуша в призивите за мир. Ердоган призова и за незабавно прекратяване на сраженията между двете враждуващи страни. Според него Израел трябва да спре атаките срещу Газа, но нападенията срещу израелските земи също трябва да спрат.

Ердоган изтъкна още, че "играчите извън региона трябва да спрат да наливат масло в огъня в подкрепа на Израел". И призова световните сили да окажат натиск върху израелското правителство да спре атаките. По думите му мюсюлманските страни трябва да действат заедно за прекратяване на огъня и за постигане на траен мир.

Ердоган каза също, че Турция е готова да бъде гарант на палестинската страна и призова за организиране на международна мирна конференция за конфликта между Израел и палестинците.

Според него граничният пункт Рафах трябва да остане отворен за хуманитарна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

6

Гьорче2

25.10 2023 в 18:03

Арменския геноцид, тракийските бежанци, нека ни върне Тракия

1042

5

danvan

25.10 2023 в 17:08

ЕС ще види ердоганчо през крив макарон, лирата пада стремглаво, а САЩ ще си имат мениджърски разговор с него ...

900

4

Маги Стралска

25.10 2023 в 17:07

изрод гнусен....

1935

3

Муню

25.10 2023 в 16:38

ЕС ?
Да, да.
Двойно потвърдително отрицание!!!

1020

2

bugomix

25.10 2023 в 15:28

Този се опитва да направи още една разделителна линия в света. Мюсюлмани срещу християни. Историческа справка Османската империя завладява Израел, както България. Така че е спорно територията на Израел, дали е на Палестина.

318

1

Valioka

25.10 2023 в 15:08

Нещастно, турско мекеренце, ето това е Ердоган. Значи, кюрдските атентати в Анкара и Истанбул са терористични атаки (задника си скъса да изнудва Швеция и Финландия да признаят, че кюрдите, които наистина воюват за свободата си, са терористи...), а извратеняците от Хамас които изклаха жени, деца и старци, са борци за свобода... Нещастник рязан...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки