ЕП призова НАТО да покани Украйна да се присъедини към алианса

OFFNews 15 юни 2023 в 16:20 1080 1

Снимка europarl.europa.eu

Членовете на Европейския парламент призоваха съюзниците от НАТО да спазят ангажимента си към Украйна и да проправят пътя за отправяне на покана към Киев да се присъедини към отбранителния съюз.

В резолюцията, приета днес  с 425 гласа "за", 38 "против" и 42 "въздържал се", евродепутатите подчертават, че очакват "процесът на присъединяване да започне след края на войната и да приключи възможно най-скоро".

До постигането на пълноправно членство в НАТО, ЕС и неговите държави членки трябва да работят в тясно сътрудничество с Украйна за разработването на временна рамка за гаранции за сигурност, казват евродепутатите.

Парламентът подчертава, че интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС ще повиши регионалната и глобалната сигурност и ще укрепи връзките между Украйна и евроатлантическата общност.

Разрушаването на язовир „Каховка“ е военно престъпление

Членовете на ЕП осъждат по най-категоричен начин разрушаването на язовир "Каховка" от Русия на 6 юни, което представлява военно престъпление, причинило е мащабни наводнения и е довело до екологично бедствие и екоцид в Украйна, допълват те. 

Всички отговорни за военните престъпления, включително разрушаването на язовира, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с международното право, добавят членовете на ЕП.

Необходимост от цялостен пакет от мерки на ЕС за възстановяване на Украйна

Парламентът призовава за всеобхватен и адекватен пакет от мерки на ЕС за възстановяване на Украйна, който следва да се съсредоточи върху непосредственото, средносрочното и дългосрочното помагане, реконструкция и възстановяване на страната.

Те очакват предстоящото предложение на Европейската комисия за преглед на настоящата многогодишна финансова рамка и предложения Механизъм за възстановяване на Украйна, който ще обхване финансирането на усилията за възстановяване на Украйна през следващите години.

Членовете на ЕП изтъкват важността на обвързването на възстановяването на Украйна с подготовката за присъединяване към ЕС и текущите вътрешни реформи. Те подчертават, че възстановяването на увредената инфраструктура и промишлен капацитет следва да се извърши в съответствие с принципа "да изграждаме отново, но по-добре" и Европейския зелен пакт.

Надежда, че преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС ще започнат тази година

Парламентът отново потвърждава подкрепата си за решението на Европейския съвет да предостави на Украйна статут на държава кандидат за членство в ЕС миналата година.

Членовете на ЕП изразяват надежда за положителна препоръка от Европейската комисия, след като Украйна успешно изпълни седемте стъпки, посочени в становището на Комисията. Те настояват за ясен път за започване на преговорите за присъединяване, които при достатъчна подкрепа биха могли да започнат още тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки