ЕК започна официално производство срещу ТикТок

OFFNews 19 февруари 2024 в 15:50 1286 0

ТикТок

Снимка GettyImages

Европейската комисия откри официално производство срещу онлайн платформата Тик Ток, за да прецени дали има нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги (DSA) в области, свързани със защитата на малолетните и непълнолетните лица, прозрачността на рекламата, достъпа до данни, както и управлението на риска от дизайн, предизвикващ пристрастяване, както и вредно съдържание.

Решението за започване на производство е взето въз основа на предварителното разследване, проведено до момента, включително анализ на доклада за оценка на риска, изпратен от онлайн платформата през септември 2023 г. Взети са предвид и отговорите на Тик Ток на официалните искания на Комисията за информация относно незаконното съдържание, защитата на малолетните и непълнолетните лица и достъпа до данни.

Откриването на официално производство оправомощава Комисията да предприеме по-нататъшни действия по правоприлагане, като например временни мерки и решения за неспазване.

Тик Ток беше определен за много голяма онлайн платформа (VLOP) на 25 април 2023 г. съгласно Законодателния акт на ЕС за цифровите услуги, след като обяви, че има 135,9 милиона активни потребители месечно в ЕС. Четири месеца след това, Тик Ток е трябвало да започне да спазва редица задължения, определени в DSA.

От 17 февруари Законодателният акт за цифровите услуги се прилага за всички онлайн посредници в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!