ЕК замразява "Южен поток"

OFFNews 10 март 2014 в 13:41 9295 29

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер поиска забавяне на преговорите с Русия по проекта за газопровод "Южен поток", който пренася газ през Черно море към Европа, съобщава Ройтерс.

„Няма да опитвам да ускорявам хода на разговорите за газовите тръбопроводи, като например „Южен поток”. Дори напротив, такива преговори ще бъдат отложени”, каза Йотингер пред ежедневника Die Welt в коментар за ситуацията в Украйна. 

Според еврокомисаря няма спешна нужда да се търсят начини за увеличаване на вноса на енергия в Европа. Европейските страни не се страхуват от прекъсвания на доставките на газ, тъй като зимният отоплителен сезон вече приключва.

Все пак комисарят казва пред изданието, че тотални икономически санкции биха навредили и на двете страни. „Би било напълно погрешно, създаваните с десетилетия икономически отношения да бъдат поставени под въпрос, което би коствало работни места както в Русия, така и в Европа", казва той.

Еврокомисарят обаче е изразил загриженост за България, Унгария и балтийските страни, които са напълно зависими от руския газ.

„Притесненията са за България, Унгария и балтийските страни, които в големи и много големи мащаби зависят от руския газ. Но заради това след последната криза преди пет години се активизирахме", допълва още той.

Според него европейските страни са научили урока и се опитват със собствени усилия до прокарат нови газови връзки. „Днес газта не тече само в една посока, а може да върви и от Запад на Изток. Инфраструктурата затова е готова", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки