ЕК предлага прегледи за шофьори над 70 г. и по-строги правила за младите водачи

OFFNews 27 февруари 2024 в 10:55 963 0

кола

Снимка GettyImages

Европейската комисия предлага по-строги правила за младите водачи и задължителни медицински прегледи за шофьори над 70-годишна възраст. Идеята на предложенията е да се намали смъртността по пътищата.

Евродепутатите настояват още до 2030 г. задължително да се въведе цифрова или електронна шофьорска книжка. Основни ограничения са предвидени за младите шофьори със стаж под две години, като се предлага книжките им да бъдат отнемани при резултат над 0,2 промила алкохол или наркотици в кръвта.

Друго предложение е да се отнемат книжките на хора, които управляват автомобил, за който нямат разрешение, или са хванати да шофират с превишена скорост.

Предлага се още да бъде въведено експертно медицинско мнение за физическото и менталното състояние на всички шофьори. В много държави прегледите са формални или изобщо не съществуват за възрастни лица. Идеята е шофьорите над 70-годишна възраст да минават през прегледи на всеки пет години, а личните лекари сами да подават информация дали за някой техен пациент има риск от шофиране.

Промените няма да влязат в сила незабавно. Текстът влиза на първо четене в парламента, но приемането му ще остане в ръцете на следващите евродепутати.

Всяка година 20 000 европейски граждани загиват по пътищата в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!