ЕК предлага да паднат визите за Турция

OFFNews 03 май 2016 в 07:31 2976 0

Европейската комисия ще предложи в сряда отменянето на изискванията за визи за турски граждани, предаде Reuters, като се позова на два независими свои източници. Същата информация беше публикувана и в Би Би Си. ЕК ще даде условно одобрение турците да пътуват без визи в Шенгенското пространство, съобщи британската медия, като също се позова на свои източници.

По-рано Анкара заплаши, че ще се откаже от изпълнението на споразумението за миграцията, освен ако ЕС не облекчи правилата за пътуване за турски граждани.

Либерализирането на визовия режим за Турция, мюсюлманска страна от 79 милиона души, е спорен въпрос между страните от ЕС. Но Брюксел се продължи да придвижва отменянето на визите, разчитайки, че така споразумението за мигрантите ще остане в сила.

Служител на ЕС и източник, близък до преговорите между Брюксел и Анкара, съобщиха, че в сряда Европейската комисия на ЕС ще проведе заседание, на което ще предложи облекчаване на визовите изисквания. Вторият източник разясни, че предложението е било подкрепено на подготвителна среща в понеделник, преди Европейската комисия да обсъди въпроса в сряда.

Турция е трябвало да изпълни 72 изисквания, за да постигне либерализиране на визовия режим, а служител на ЕС каза на 21 април, че Анкара е изпълнила по-малко от половината от тях.

Въпреки това, вторият източник дибави в понеделник, че Турция е постигнала много по-голям брой, макар че е ясно, че няма да успее да изпълни всички 72 до сряда.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки