Едно от най-големите събирания на евреи в историята на САЩ: 290 000 души казаха НЕ на надигналия се антисемитизъм

Александра Маркарян 15 ноември 2023 в 12:30 3790 2

Митингът в САЩ в подкрепа на Израел

Снимка БТА/АП

Митингът в САЩ в подкрепа на Израел

290 000 души са се включили в произраелски митинг във Вашингтон в четвъртък, съобщиха организаторите му, цитирани от Еврейската телеграфска агенция. Това превръща събитието в едно от най-големите събирания на евреи в американската история, отбелязва ЕТА. То се случва в разгара на войната между Израел и терористичната организация "Хамас", която раздели общественото мнение в двете крайности и извади на показ антисемитизма, особено в Европа.

В допълнение 250 000 души са гледали събитието на живо, допълват организаторите.

Сред другите еврейски митинги, събирали над 100 000 души, са това през 1987 г. в подкрепа на съветските евреи и това през 2002 г. в подкрепа на Израел по време на втората интифада.

Събитието вчера продължи повече от три часа, през които политици, актьори, музиканти, активисти и студенти от американски колежи изразиха подкрепата си за Израел и опасенията си от нарастването на антисемитизма по света след терористичното нападение на "Хамас" от 7 октомври и последвалата война в Газа.

Много от ораторите поискаха безопасното освобождаване на повече от 200-те заложници, които "Хамас" държи в палестинския анклав.

На живо от Йерусалим израелският президент Исаак Херцог заяви, че "ние ще се излекуваме, ще се изправим и ще се възстановим".

Посланието на основните организатори - Еврейските федерации на Северна Америка и Конференцията на президентите на най-големите американски еврейски организации - беше за единство. Това беше рядък момент, в който се събраха лидери на двете политически партии, отбелязва ЕТА.

"Стоим тук в град, който често е разделен по партийни линии, но не и когато става въпрос за Израел - каза Хариет Шлайфер, председател на Председателския съвет. - Демократи и републиканци застават заедно - в подкрепа на израелския народ, който се стреми към мир, справедливост и безопасно връщане на заложниците."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

15.11 2023 в 16:43

И аз симпатизирам повече на светските евреи, от колкото на крайните мюслита, които си искат шериата. Бих участвал в такава демонстрация у нас.

Впрочем преди няколко дни бях в НДК - около НДК в момента е като Дамаск - само араби, не може да чуеш българска реч.

-529

1

6екеr4о

15.11 2023 в 13:51

Мисля си, че са участвали и много хора от други националности, аз лично бих присъствал, но и с допълнителна мотивация - мразя ислямския тероризъм!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша