Един от създателите на "Новичок": Само Русия може да стои зад отравянето на шпионина

OFFNews 14 март 2018 в 17:23 10339 11

Снимка Reuters

Един от създателите на нервнопаралитичното вещество, с което беше отровен бившият руски шпионин Сергей Скрипал - руският химик Вил Мирзаянов, обяви, че само Русия може да стои зад атаката.

83-годишният Мирзаянов е помогнал за създаването на "Новичок". Той живее от повече от 20 години в Принстън, щата Ню Джърси. 

Според него няма как атаката да е станала без участието на руското правителство, тъй като Русия държи под строг контрол своите запаси от веществото "Новичок". 

Бившият шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са в критично състояние в болница, след като бяха отровени с нервнопаралитичното вещество в британския град Солсбъри. 

Британският премиер Тереза Мей обвини Русия за атаката. Тя обяви, че в тази връзка Лондон гони 23-ма руски дипломати и се отменят всички контакти с Русия на високо ниво. 

Москва отрече обвиненията. 

"Фактът, че Кремъл, подобно на всички престъпници, непрекъснато отрича, не означава нищо", каза Мирзаянов, цитиран от Ройтерс. 

Мирзаянов заяви, че години наред е изпробвал и подобрявал "Новичок" - название, което било дадено на група химически оръжия, създадени тайно в края на Студената война. Това оръжие е над десет пъти по-мощно от по- известния Ви Екс (VX), друг нервнопаралитичен агент.

В рамките на програмата са произведени тонове от веществото. То е произведено само в Русия и никой в света не е знаел за него, подчерта Мирзаянов.

В началото на 90-те години, когато страните по света започнали да подписват Конвенцията за забрана на  химическите оръжия, Мирзаянов се разгневил, че Русия крие съществуването на "Новичок".

Той бил уволнен и пратен в затвора, след като изложил подробна информация за новото поколение химически оръжия в статия за вестник. Обвиненията срещу него били свалено по-късно под натиска на западни представители.

Вил Мирзаянов заминал за САЩ, където публикувал книга за тайната програма. 

В нея участвали между 30 000 и 40 000 души, включително 1000, които работели конкретно по "Новичок", но мнозина не знаели за истинската същност на програмата.

По думите му веществото може да се получи чрез смесване на безвредни съставки, което е улеснило Русия в производството на материалите за "Новичок" под прикритието на производство на химикали за земеделието. 

Веществото поразява нервната система, блокира дишането и предизвиква невъобразима болка, заяви Мирзаянов, който обясни, че е виждал много животни, включително мишки, плъхове и кучета, да бъдат подлагани на отровата.

"Това е изтезание. Напълно нелечимо е", заяви той. 

Според Мирзаянов причината за атаката срещу Скрипал вероятно е желанието на Кремъл да сплаши други дисиденти да мълчат. 

"Бях шокиран. И в най-лошите си сънища не съм си представял, че това химическо оръжие, разработено с мое участие, ще бъде използвано като терористично оръжие", каза още химикът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

11

Тито

06.07 2018 в 13:10

Пак чета журналистически бълнувания, отровените имали контакт със ЗАРАЗЕН ПРЕДМЕТ. Повтарям за кой ли път , НОВИЧОК е нервнопаралитичен газ който минути след генерирането му се разгражда от кислорода на въздуха и не е някакво мазило или течност. Факта че двама души едновременно са поразени както при случая със Скрипал ми говори че едната съставка е била в дрехите на единия а другата в дрехите на другия. Ако съставките за НОВИЧОК се реят свободно из града не ми се мисли какво още може да се случи.

20699

10

Новак

15.03 2018 в 08:12

#9, може да си прав, но може и да не си. Поне веднъж замислял ли се си, че същите тези думи, които пишеш, преди 30 години се говореха със същия плам, но с обратен знак. Както се оказа бяха плод на тотална пропаганда и промиване на мозъци. Поне малко съмнение нямаш ли, че сега може да е същото?

23293

8

Стефан

15.03 2018 в 01:39

Според слуховете, там имало скандал с педофили - депутати, и педофили - министри. Тогава пердето "русия" върши работа.

20699

7

Новак

15.03 2018 в 01:17

Защо руснаците ще убиват с оръжие, което имат само те? Та това и в най-долнопробен шпионски филм го няма! Май англичаните имат да си решават някакви вътрешни проблеми. В “онова” време громенето на империализма се засилваше при изострянето на вътрешни проблеми. Просто Запада отива натам, от където ние се връщаме.

23293

6

Стефан

14.03 2018 в 21:41

Мда. 100 долара са си 100 долара:)
Глупости, разбира се. В тия приказки няма нито една смислена фраза, и еднозначно - нито една професионална.
Такава снимка на дълбок пенсионер може да се намери къде да е, и такива общи приказки не стигат за тройка за мимолетно изпитване по природознание в четвърти клас.
Слабо, Ястребов, слабо!