Джихадисти пак зоват за убийството на френския президент

Марина Юнакова 24 март 2014 в 17:43 1745 0

Франсоа Оланд

Джихадисти от радикалната ислямистка групировка "Ал Минбар" отново призоваха за убийството на френския президент Франсоа Оланд - като отмъщение за европейската намеса в конфликтните зони в Африка.

Съобщението се е появило днес на сайта на свързаната с "Ал Кайда" терористична групировка "Ал Минбар Джихади Медиа Нетуърк", предаде агенция "Франс прес".

Ислямистката групировка твърди, че готви терористични атаки във Франция и нейните обекти на интерес в подкрепа на мюсюлманите в Централноафриканската република и Мали.

"До нашите самотни вълци във Франция: убийте президента на престъпността и недоверието, ужасете неговото прокълнато правителство, бомбардирайте ги и ги уплашете заради уязвимите в Централноафриканската република.", гласи първото подобно съобщение, появило се в сайта на групировката на 9 март.

Тогава президентът Оланд отговори, че "това не е първата заплаха" към него и "ние сме изключително бдителни".

Франция изпрати военни части в Мали през януари миналата година, за да отблъснат ислямистките екстремисти и туарегските бунтовници, които установиха контрол в пустинната част на северноафриканската държава.

Въпреки че тяхната атака в южните части на Мали, където се намира столицата Бамако, беше спряна, ислямистките бунтовници все още имат влияние в района и организират периодични набези.

Освен военните си части в Мали, Франция изпрати около 2,000 войници в Централноафриканската република в подкрепа на миротворителната мисия - заради кървавите сблъсъци между мюсюлмани и християни в страната, предизвикани в резултат от политически преврат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша