Думата поиска от Путин да признае Донецк и Луганск за независими държави

OFFNews 15 февруари 2022 в 15:39 2242 0

Руският парламент днес одобри постановление с което поиска от президента Владимир Путин да признае за независими държави сепаратистките райони около Донецк и Луганск в Украйна. Това на практика би означавало край на Минското споразумение, според което те постепенно трябва да се приобщят обратно към Киев. Досега Русия подкрепяше тъкмо този документ, което прави днешното решение особено интересно.

Решението на депутатите в руската Дума бе прието с 351 гласа "за", 16 "против" и един въздържал се.

Вячеслав Володин – говорителят на долната камара в парламента на Русия, каза, че ще поиска от Путин да обяви Донецката народна република и Луганската народна република за суверенни и независими.

„Киев не извършва контрол върху спазването на Минското споразумение. Нашите граждани и поддръжници в Донбас се нуждаят от подкрепата ни“, каза той.

В текста на обръщението към Путин се казва и че "властите в Киев извършват геноцид към собствения си народ".

Според скорошен доклад на американското разузнаване Русия „неминуемо“ ще нападне Украйна с цел да анексира двата региона. Днешното постановление на Думата до голяма степен изглежда като част от подобен сценарий.

По-рано днес министерстото на отбраната на Русия обяви, че част от войските, разположени по границата с Украйна се прибират в гарнизоните си. НАТО и властите в Киев обаче изобщо не са сигурни, че това се случва в действителност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови