Дрон ликвидирал таксиметров шофьор, търсейки лидер на талибаните

OFFNews 22 май 2016 в 08:41 5856 1

Дрон ликвидирал таксиметров шофьор, търсейки лидер на талибаните

Безпилотен самолет на американските въоръжени сили е ликвидирал таксиметров шофьор и спътника му в пограничния район между Афганистан и Пакистан, съобщават пакистански медии. По-рано днес беше съобщено, че при въздушен удар вероятно е ликвидиран лидерът на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур. Информацията не беше потвърдена официално. 

Според Ройтерс при удара в район по афганистанско-пакистанската граница откъм страната на Пакистан е загинал още един талибански боец. Операцията е била осъществена с разрешението на президента Барак Обама.

В същото време местни медии съобщават, че в резултат на удара е загинал шофьор на такси и неговият клиент, а лидерът на талибаните не е ликвидиран. Телата на двамата загинали са откарани в болница, съобщава РИА Новости, като се позовава на местния тв канал Samaа.

Съобщението за това, че Мансур е убит е опровергано и от представител на талибаните. "Чухме съобщенията, но подобни не се появяват за пръв път. Искам да съобщя, че по моя информация моллла Мансур не е бил убит", заявил той. 

Прессекретарят на Пентагона Питър Кук съобщи за атаката, но поясни, че съдбата на Мансур засега остава неизвестна. 

Мансур беше избран за лидер на афганистанските талибани миналото лято смъртта на основателя на организацията молла Мохамед Омар. Талибаните са най-мощната бунтовническа група в Афганистан. При сражения между правителствените сили и терористите миналата година са загинали повече от 11 хил. цивилни и 5500 военни. 

През декември се появи съобщение, че Мансур е бил убит при сражение. Тогава говорителят на вицепрезидента на Афганистан съобщи, че лидерът на талибаните е откаран по спешност в болница след престрелки. Тогава информацията също не беше потвърдена официално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови