Драконът отново полетя към Международната космическа станция

OFFNews 16 ноември 2020 в 06:55 2843 2

Компанията "Спейс Екс" на милиардера новатор Илън Мъск изстреля успешно космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция.

Капсулата "Дракон" беше изстреляна с ракета "Фалкон 9" в 19.27 ч. източноамериканско време (02.27 ч. българско време) от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

"Спейс Екс" транспортира астронавти на НАСА до Международната космическа станция.
По-рано тази година компанията на Мъск сложи край на 9-годишната зависимост на космическата агенция на Съединените щати от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация. През това време астронавтите ползваха руските космически кораби "Союз" и съответно плащаха огромни суми за превоза на Москва.

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът Майк Хопкинс и още двама американци - Виктор Глоувър и Шанън Уокър, единствената жена от мисията. Четвъртият астронавт на борда е японецът Соичи Ногучи.

Новата мисия има двойно повече пътници на борда си от първия пилотиран старт на кораба на 30 май 2020 г., тогава на борда бяха двама астронавти на НАСА - Боб Бенкен и Дъг Хърли. Crew Dragon успешно се завърна на Земята на 2 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков