Долу колонизаторите! Мексико сменя паметника на Колумб с жена от коренното население

OFFNews 13 октомври 2021 в 11:10 3239 1

Снимка Местната управа на Мексико сити

Статуя на жена от коренното население ще се издигне на мястото на паметника на Христофор Колумб в центъра на град Мексико, потвърди местната управа, цитирана от Би Би Си. Той беше свален миналата година, след като активисти за защита правата на местните жители заплашиха да го съборят.

Новата статуя е висока 6 метра. Тя е копие на откритата наскоро скулптура, известна като "Младата жена от Амахак", пояснява кметицата Клаудия Шейнбаум. Смята се, че е била създадена между 1450 и 1521 г., около времето на пристигането на Колумб. Оригиналът е висок 2 метра. Открит е случайно от фермери в източния мексикански щат Веракрус през януари. Археолози смятат, че фигурата представя владетелка.

Колумб - роденият в Италия откривател, финансиран от испанската корона за експедициите си в края на 15. век, се възприема от мнозина за символ на потисничеството и колониализма, тъй като пристигането му в Америка отваря вратите за испанските завоеватели. Името му е свързвано както с насилието към местните, така и с трансатлантическата търговия с роби.

Изявлението си за новата статуя, която ще замени тази на Колумб, Шейнбаум направи в деня, в който Колумб открива Америка - 12 октомври. Изборът бе мотивиран с желание да се отдаде почит на жените от коренното население, които системно са ставали жертва на расизъм и дискриминация.

Статуята на Колумб се издигаше на централен булевард в мексиканската столица от 1877 г. Тя бе свалена през октомври 2020 г. Тогава властите обясниха, че причината е реставрация. Преди това протестиращи заплашиха да съборят статуята точно на 12 октомври. Сега властите казват, че паметникът на Колумб ще бъде поставен отново, но на по-незабележимо място - в малък парк.

Вчера в съседна Гватемала демонстранти опитаха да съборят статуя на Колумб по време на протест, пише Ройтерс и определя случилото се като поредния епизод от световното движение за преоценка на колониалната епоха. Демонстрантите дърпат статуята с въже, но не успяват да съборят 9-метворият 10-тонен монумент, докаран от Испания през 1896 г. - показват кадри от протеста.

Друга група демонстранти успя да отчупи главата на статуя на бившия президент Хосе Мария Рейна Бариос (управлявал от 1892 до 1898 година), която преди това бе залята с червена боя. Местните власти осъдиха в комюнике "актовете на вандализъм" срещу монументи, които са част от историческото наследство.

Множество статуи на Колумб бяха свалени в САЩ и други държави, откакто започнаха протестите на движението "Животът на чернокожите има значение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

13.10 2021 в 11:52

...и по света има не по-малки идиоти от българите....а тия сигурно са и по-големи...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки