До 5 години Русия ще бъде заплаха за поне още 2 нейни съседки

ОFFNews 16 януари 2015 в 21:07 16758 18

Генерал-лейтенант Бен Ходжс.

Снимка MICHAEL ABRAMS/STARS AND STRIPES

Генерал-лейтенант Бен Ходжс.

Русия се опитва до няколко години да създаде армия, способна да заплаши няколко нейни съседки едновременно, създавайки сценарии, подобни на този в Украйна, заяви главнокомандващият войските на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжс, цитиран от "Ройтерс".

Според него обаче Русия все още не е способна да нападне друга държава, тъй като силите й са ангажирани в Украйна, но това може да се промени в следващите няколко години.

Според Ходжс, Путин си е поставил за цел да модернизира руската войска, като я направи способна да води едновременно няколко конфликта, подобни на този в Украйна. Като при това - дори без да свиква мобилизация, която да алармира Запада за намеренията на Кремъл и да му даде време да се подготви.

"В момента, без да мобилизират армията си, не мисля, че руснаците могат да водят 3 големи военни операции наведнъж. Могат само една. Но до 4-5 години нещата ще стоят другояче. Кремъл ще може да се меси в Източна Украйна и да притиска Прибалтика и Грузия, и да прави други работи с наличните си сили", коментира Ходжс.

Въпреки че Москва отрича да го е правила, Западът има доказателства, че страната е изпратила в Донецк стотици войници и колони с бронирана техника, които да подпомогнат бунтовниците.

Това направи останалите съседки на Русия доста притеснени и те потърсиха по-сериозни обещания от НАТО, че ще бъдат защитени при евентуален конфликт. Особено притеснена е Естония, в която има голям брой етнически руснаци.

Путин харчи милиарди, за да модернизира армията, въпреки че страната му е в икономическа криза заради санкциите и падащите цени на петрола. Планът му възлиза на над 300 милиарда долара до 2020 г.

Страната също така има опит в т.нар. "хибридна война", в която тя организира, финансира и въоръжава местни хора за бой, докато разполага редовни елитни руски части в неидентифицирани униформи, познати в Крим като "малките зелени човечета".

Плановете на Путин за тази година включват закупуването на 700 нови бронирани машини, 126 военни самолети, 88 хеликоптера и 2 бригади противовъздушни защитни системи. 

Въпреки това военният бюджет на Москва за 2013 г. от 68 милиарда долара възлиза на 1/9 от този на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки