Дмитрий Муратов: В Русия ядреното оръжие се рекламира като храна за домашни любимци, за да се подготвят хората

Никога повече няма да има нормални отношения между народите на Русия и Украйна, казва носителят на Нобелова награда за мир

OFFNews 30 март 2023 в 11:42 5967 8

Муратов

Снимка Getty images

Дмитрий Муратов

Две поколения живяха без заплаха от ядрена война. Но този период приключи. Ще натисне ли Путин ядреното копче - никой не знае. Никой не може да каже със сигурност.

Това коментира главният редактор на закрития от руските власти вестник "Новая газета" и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов пред Ройтерс. Той е притеснен докъде ще стигне Кремъл в конфронтацията си със Запада. Откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., ядрените заплахи на Москва са шумни и чести.

Високопоставени служители предупреждават западните държави, които въоръжават Украйна, да не тласкат Русия към това. Преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви, че планира да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

А един от най-близките му сътрудници Николай Патрушев в прав текст заяви, че Русия разполага със "съвременно уникално оръжие, способно да унищожи всеки враг, включително и САЩ".

Дали това е блъф? Или заплаха, която трябва да бъде взета насериозно? Дмитрий Муратов е доловил тревожни знаци вътре в самата Русия.

"Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо. По телевизионните канали тук ядрената война и ядрените оръжия се рекламират така, сякаш рекламират храна за домашни любимци", коментира журналистът.

И допълва:

"Те обявяват: "Имаме тази ракета, онази ракета, друг вид ракета. Говорят, че ще ги насочат към Великобритания и Франция; че ще предизвикат ядрено цунами, което ще отнесе Америка. Защо казват това? За да се подготвят хората тук."

Неотдавна по руската държавна телевизия известен водещ на токшоу предложи Русия "да обяви всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Обединеното кралство за легитимна (за Русия)". Същият водещ предложи "да се изравни със земята един остров със стратегически ядрени оръжия и да се извърши пробно изстрелване или изстрелване на тактически ядрени оръжия, така че никой да не си прави илюзии".

Въпреки това държавната пропаганда представя Русия като мирна страна, а Украйна и Западът - като агресори. И много руснаци вярват в това.

"Хората в Русия са облъчени от пропагандата. Пропагандата е вид радиация. Всеки е податлив на нея, не само руснаците. В Русия пропагандата идва от 12 телевизионни канала, десетки хиляди вестници, социални медии като VK (руската версия на фейсбук), които обслужват изцяло държавната идеология", изтъква Муратов.

На въпрос какво ще се случи, ако утре пропагандата изведнъж спре, ако всичко утихне, какво ще си помислят руснаците тогава, отговаря така:

"Нашето младо поколение е прекрасно. То е добре образовано. Близо един милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са категорично против това, което се случва в Украйна. Те са против ада, който Русия е създала там. Убеден съм, че веднага щом пропагандата спре, това поколение - а и всички останали със здрав разум - ще проговори. Те вече го правят. Срещу руснаците, които протестират, са образувани 21 000 административни и наказателни дела. Опозицията е в затвора. Медиите са затворени. Много активисти, цивилни граждани и журналисти са обявени за чуждестранни агенти".

По думите му Путин има огромна подкрепа, но от възрастните хора, които гледат на него като на свой внук, като на човек, който ще ги защити, който им носи пенсията всеки месец и всяка година им пожелава весела Нова година. Тези хора вярват, че техните истински внуци трябва да отидат да се бият и да умрат.

Миналата година Дмитрий Муратов продаде на Нобеловата си награда за мир, за да събере пари за украинските деца бежанци. Той не е оптимист за бъдещето между двете воюващи страни.

"Никога повече няма да има нормални отношения между народите на Русия и Украйна. Никога! Украйна няма да може да се примири с тази трагедия. В Русия ще продължат политическите репресии срещу всички противници на режима", е категоричен той.

Единствената надежда според него е младото поколение - хората, които виждат света като приятел, а не като враг, и които искат Русия да бъде обичана и да обича света.

"Надявам се, че това поколение ще надживее мен и Путин", заключава Муратов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

31.03 2023 в 09:59

dolivo, няма нужда от митове и легенди.
Сталин спира в Берлин още през май месец. Бомбардировката на Нагасаки е на 9 август. Шест дни по-късно японците се предават. Това е и целта, защото само след първата атомна бомба все още се инатят и не искат да се предадат.

22548

7

dolivo

31.03 2023 в 08:11

Спиритчо, втората бомба в Нагасаки е заради Сталин, да спре до Берлин, защото много алчен станал.

Блъфа е бил, "имаме много бомби", а те са били само 2.

Друг е въпроса колко хуманно е да водиш диалога върху граждански цели, но и жестокостта на японците има вина за озлобяването на американците към тях.

2550

6

alfakentavur

30.03 2023 в 17:13

Единствените в света, които в две световни войни пращат огромни войски в Европа при положение, че тук военните действия малко ги засягат или не ги засягат, са американците. И осигуряват победа на коалицията срещу Германия.
Американците са и единствените в света дали на СССР безценен ленд/лийз, без който нямаше да успеят за 3 години да си върнат окупираното от Германия за 6 месеца.
Все лоши неща, които са правили лошите американци.

1010

4

Mounted Archer

30.03 2023 в 14:44

AntiZ, несъмнено си информиран човек, затова съм сигурен, че си запознат с последните подвизи на този т. нар. Нобелов лауреат. Той, представяйки се като най-близък сподвижник на Навални, е първи в списъка на т.нар. руски опозционери, подписали се под писмо, в което призовават ЕК да свали санкциите срещу двама от близките до Пу олигарси - Михаил Фридман и Пьотр Авен. При москалитите всичко е измамно и фалшиво, дори опозицията.

345

3

Джендо Джедев

30.03 2023 в 13:18

Анти,

Не става дума за някакво вундервафе на Рашка, а за ядреното им оръжие. Ясно е, че и то е като конвенционалните им, де, но имат достатъчно, че да направят ОГРОМНА беля. И, понеже са хлебарки, нямат много какво да губят. В това е опасността.

10298

2

AntiZ

30.03 2023 в 12:58

Дрън-дрън! На руснака като патологичен лъжец, дума не трябва да му се вярва, независимо дали се крие в бункер или има нобелова награда. Цял живот им гледах и слушах лъжите. Да им се връзват баламите! Киев за три дни, извинете?! И какви оръжия имат, че се наложи да вадят експонати от военно-историческите им музеи. 10 хаймарса им разкатаха кацапските мутри, орки нещастни!

345

1

Джендо Джедев

30.03 2023 в 11:49

Едно от големите предимства на Русия пред нормалните страни е, че е населена предимно с мизерници, които никога не са живяли като хората, та имат ужасно ниски критерии и очаквания от живота. В това отношение са 1:1 с хлебарките. От друга страна, всеки Бащица, докопал се до трона, може да прави каквото си иска с тоя добитък. Ако им каже, че утре ще го беси, добитъкът ще попита дали са осигурени въжета или да си носи. Всичко това е адски опасно и доста често се подценява.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews