Децата на Ирак плащат висока цена за войната - здравето си

OFFNews 24 август 2016 в 15:08 5810 1

Замърсяването на въздуха, причинено от войната, може би е основната причина за раждането на деца с вродени дефекти и ракови заболявания в Ирак и други зони на военни конфликти, показва ново проучване.

Излагането на човешкия организъм на тежки метали и невротоксини от бомби, куршуми и други боеприпаси засяга не само тези, които са били поразени директно при бомбардировките, но и военните, и цивилните, които живеят близо до военните бази, според проучването.

Чрез него токсиколозите доказват връзката между опасно високите нива на олово в организма на децата и вродените им дефекти. Двете са неразривно свързани както в Ирак, така и в Ирак и Ливан. В Ирак обаче са открити деца с 4 до 50 пъти повече олово в организма от деца в Иран и Ливан.

Досега не са правени много проучвания на последствията от конфликтите в Близкия Изток. Затова и това е особено ценно. То показва в по-голяма дълбочина последствията за цивилното население от войните: рязко увеличаване на броя на децата с вродени дефекти, преждевременни раждания, увеличаване на броя на новородените с левкемия.

Резултатите доказват, че войната поразява здравето на хиляди оцелели за години напред. Потърпевши са и цивилни, и военни.

Те потвърждават тезата, че една от основните причини за тежкото замърсяване на въздуха и оттам - за сериозно влошеното здраве на хората, преживели войната в Ирак, са тъй наречените горящи ями. В тях по време на войната военните са горили на открито огромни по обем отпадъци, включително много токсични и съдържащи тежки метали, включително лекарства, разтворители, медицински отпадъци, трупове на животни, човешки изпражнения, метални кутии, батерии...

270 от тези ями са горели 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Някои продължават да се използват и днес, а горящите отпадъци да изхвърлят токсини във въздуха. Една от тях - край базата в Балад, е обхващала 10 акра, в които са изгаряли 50 тона отпадъци на ден. Не е имало ограничения за това какво е позволено да бъде изгорено и какво - не.

Повече от 85 000 ветерани са развили болести на дихателната система, рак, неврологични заболявания, депресия след връщането си от Ирак.

"Бях предупреден за замърсяването, когато живеех близо до Басра и започна инвазията. Тогава няколко жени направиха спонтанен аборт в университета, където преподавах", казва бившият американски пехотинец и армейски сержант Джоузеф Хикман пред "Independent".

"Открихме много високи нива на живак, олово, титан и различни токсични метали в косата на деца и родители на деца с нарушения или тежки вродени малформации. Резултатите ни показаха, че увеличението на случаите започва през 2003 година", допълва Хикман.

Можем да се види, че когато бомбардировките започват, се увеличават и ражданията на деца с увреждания. През май 2010 г. 15% от новородените 547 деца в болницата в Басра са имали страшни увреждания. Преди войната процентите са варирали между 2 и 4. По-късно през 2010-а вече 30% от новородените са с увреждения.

Вероятно никога няма да разберем напълно страшните поражения от войната върху живота в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика