Дейвид Камерън: САЩ излагат на риск сигурността на Запада, като спират помощта за Украйна

OFFNews 08 април 2024 в 20:59 3398 2

Дейвид Камерън

Снимка Getty images

Дейвид Камерън

САЩ излагат на риск сигурността на Запада, като спират помощта за Украйна, се очаква да заяви британският министър на външните работи Дейвид Камерън при предстоящото си посещение във Вашингтон, предадоха Пи Ей мидия и ДПА.

На среща с председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Майк Джонсън Камерън ще призове колегите си да престанат да блокират пакета от помощи на стойност 95 милиарда долара.

Според британския в. "Телеграф" Камерън ще заяви също, че Обединеното кралство и ЕС ще продължат да отделят средства за Украйна и следващата година и призовава САЩ да направят същото.

Великобритания обеща 2,5 млрд. британски лири помощ за Киев в отблъскването на руската инвазия, а ЕС ще предостави 50 млрд. евро, припомнят агенциите.

В статия в "Телеграф" Камерън и френският му колега Стефан Сежурне отправиха призив към останалите съюзници на Украйна да продължат финансирането си.

Статията е публикувана по случай 120 години от подписването на Сърдечното съглашение - поредица споразумения между Франция и Великобритания, които проправят пътя за подобряване на отношенията между двете страни.

"И двамата сме съвсем ясни - Украйна трябва да спечели тази война. Ако Украйна загуби, всички губим. Цената на неуспеха в подкрепата за Украйна сега ще бъде много по-висока от цената за отблъскването на Путин", пише в съвместното изявление.

"Но както обсъдихме по време на конференцията в Париж през февруари, трябва да полагаме още повече усилия, за да сме сигурни, че надделяваме над Русия. Светът гледа и ще ни съди, ако се провалим", допълва изявлението.

Давайки сигнал за нужда от допълнителна международна подкрепа за Украйна, двамата добавиха, че "не може само Франция и Великобритания да се справят с тези предизвикателства. Но заедно можем да призовем и други страни да се включат към преодоляването им".

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди вчера, че страната му ще загуби войната, ако САЩ не одобри отпускането на допълнителна помощ.

При предишното посещение във Вашингтон Камерън сравни блокирането на американската помощ за Украйна с хората, които не са се борили срещу нацистите в Германия през 30-те години на миналия век. Изказването му бе осъдено от Марджъри Тейлър Грийн от Конгреса, която подкрепя Тръмп.

Британският външен министър наскоро призова всички съюзници от НАТО да увеличат средствата си за отбрана до 2% от БВП, за да се подготвят за възможността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом.

Тръмп - остър критик на страните от НАТО, които не изпълняват задълженията си за отделяне на средства за помощ - също изрази скептицизъм относно предоставянето от САЩ на помощ за Украйна.

Очаква се при посещението си тази седмица във Вашингтон Камерън да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и двамата да обсъдят конфликта в Газа.

През последните дни Великобритания и САЩ имат по-твърд подход към Израел, след като 7 хуманитарни работници бяха убити при израелски удари на 1 април.

Камерън предупреди вчера, че подкрепата на Обединеното кралство за Израел "не е безусловна" в отговор на израелските удари и по-рано призова за пълно и прозрачно разследване на случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки