Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Държавният департамент: Крим е легитимна цел за ударите на украинската армия

OFFNews 17 февруари 2023 в 11:16 3267 5

Викория Нуланд

Снимка БТА

Заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд, играе в Киев с деца, които са били прогонени от домовете си в източните и южните региони на страната поради войната, започната от Русия.

Съединените щати смятат, че Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., трябва да бъде най-малкото демилитаризиран, обяви заместник-държавният секретар Викторию Нуланд, цитирана от Ройтерс. Тя направи изказването си по време на онлайн дискусия, организирана от Фонда за международен мир „Карнеги“ във Вашингтон. Нуланд заяви също, че САЩ подкрепя украинските атаки срещу военни цели на полуострова. Крим, който включва пристанището Севастопол, където е базиран Черноморският флот на Русия, има стратегическо значение, припомня агенцията.

„Без значение какво ще решат украинците за Крим по отношение на това къде изберат да ударят, Украйна няма да бъде в безопасност, освен ако Крим не бъде най-малкото демилитаризиран.“ – казва американската дипломатка.

На въпрос за опасностите от ескалация на войната в Украйна, Нуланд отговори, че Русия разполага с множество военни съоръжения, които са от решаващо значение за конфликта. „Това са законни цели, Украйна ги удря и ние подкрепяме това“,добави тя

През 1921 г. Кримският полуостров става част от Съветския съюз и от Русия до 1954 г., когато е предаден на Украйна от наследника на Йосиф Сталин Никита Хрушчов, който е украинец. За международния му статут след разпадането на СССР важен момент е меморандума от Будапеща от 1994 г., подписан от Русия, Съединените щати, Обединеното кралство и Франция, с който се признава украинския суверенитет в съществуващите граници на Украйна - които включват Крим, а всички участници в меморандума се съгласяват да се въздържат от използване на сила срещу новата република.

Украйна многократно е заявявала, че се стреми да си върне цялата територия, анексирана от Русия. Кремъл, от своя страна твърди, че всякакви удари срещу Крим биха били изключително опасни и рискуват голяма ескалация на войната. Украински официални лица отбелязваха през миналата година като празник атаките срещу руски въздушни и военноморски бази, както и срещу построения от Русия пътен и железопътен мост, свързващ Крим с Русия, припомня още Ройтерс.

Думите на заместник-държавния секретар на САЩ предизвикаха реакцията на руското посолство във Вашингтон, чийто говорител Игор Гиренко ги обяви за доказателство за участието на Съединените щати в конфликта. „Длъжностното лице призна, че администрацията подхранва амбициите на киевския режим да атакува страната ни“, коментира дипломатът. Той посочи, че не само реториката на Вашингтон говори за враждебни действия, но и неговите конкретни действия.

„САЩ активно снабдяват Киев със съвременни системи, които се използват за унищожаване на руски региони. Те съветват украинските военни ръководители. Де факто планират операции заедно с тях. Те участват в насочването на оръжие по цели, което американските експерти открито признават“, каза още Гиренко.

"Разглеждаме тази позиция на Вашингтон като неприкрита проява на войнственото отношение на Съединените щати към страната ни. За цялата международна общност най-накрая трябва да стане ясно, че именно САЩ са подстрекател  на конфронтацията в Украйна", се казва в изявлението на руското посолство във Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

17.02 2023 в 13:31

Променени са, ама друг път:

"Apple in its Maps and Weather app now shows locations in Crimea as being part of Russia, when being viewed from that country. "

Променени са за мурзилки, които ги гледат от СССРайха. Голяма промяна :D

1935

3

Муню

17.02 2023 в 12:48

Легитимна цел е всяка цел, в която, агресора се намира на територия, която не му принадлежи.
Тва за ******* от първия пост.
Друг е въпраса, дали биха разрушили територия, което ще си върнат и ще трябва да възстановят? Тва по принцип е сегашният руски маниер. Маниер на маулмни хора!

2550

2

alfakentavur

17.02 2023 в 12:10

И като напишеш такава глупост какво? Ще започнат да променят картите ли?

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews