COP 26: Световните лидери се събират за годишната среща на върха за климатичните промени

Елена Николова 29 октомври 2021 в 16:12 1157 0

Снимка ukcop26.org/

Световните лидери се събират за 40-ата глобална среща за климатичните промени COP26 в Глазгоу. Тя ще се проведе oт 31 октомври до 12 ноември, като цели да ускори постигането на целите на Парижкото споразумение и на рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Основните акценти на тазгодишната среща на върха са намаляването на вредните емисии до нула до средата на века, в т.ч. задържане на глобалното затопляне под 1,5 градуса. Също така обсъждане на мерки за адаптиране към измененията на климата, увеличаване на финансирането за борбата с климатичните промени и финализиране на Парижкия наръчник – мерките за прилагането на Парижкото споразумение.

Парижкото споразумение е прието през 2015 г. на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP21) и влиза в сила на 4 ноември 2016 г. В него участват 197 страни. То определя две основни цели - ограничаване на повишаването на средната глобална температура под 2 °C над равнищата от прединдустриалния период и за продължаване на усилията за ограничаването ѝ до 1,5 °C. Втората цел е адаптиране към неизбежните последици от изменението на климата, както и съгласуване на капиталовите потоци с целите за постигане на развитие.

Кой ще присъства на COP26?

Очаква се на годишната среща за климатичните промени да участват представители от над 190 държави, включително световни лидери, представители на пресата и на наблюдаващи организации.

Президент на COP26 ще бъде британският политик Алок Шарма. 

На събитието ще присъства и президентът на САЩ Джо Байдън. А негов специален пратеник и основна фигура в дискусиите ще бъде бившият американски държавен секретар Джон Кери.

Участието си в годишната среща потвърди и австралийският премиер Скот Морисън, който преди това каза, че може да не дойде.

Президентът на Русия Владимир Путин пък заяви, че няма да се присъедини към събитието. Въпреки това обеща страната му да постигне неутралност на вредните емисии до 2060 г.

Английската кралица – Елизабет II, също няма да присъства на срещата на върха заради здравословното и състояние. Въпреки това на COP26 ще участват кралски особи. Това са принцът на Уелс, херцогинята на Корнуол и херцогът и херцогинята на Кеймбридж.

Според информация, разпространявана в медиите, китайският президент Си Дзинпин също няма да присъства на срещата на върха.

Участие в събитието заявиха и лица с висока обществена позиция и обществени борци Грета Тунберг и Дейвид Атънбъро.

Изявления по повод срещата на върха

В изявление, излъчено от Би Би Си, папа Франциск призовава световните лидери да участват в предстоящата среща на върха COP26 и да намерят заедно отговор на екокризата и пандемията от COVID-19.

„Можем да се справим с тези кризи с изолация, протекционализъм..., за да видим в тях реален шанс за промяна“, изтъкна той.

Папата отбеляза и необходимостта от „обновено чувство за споделена отговорност за нашия свят“, като добави, че „всеки от нас – който и да е, и където и да е – може да играе своя собствена роля в промяната на нашия колективен отговор на безпрецедентната заплаха от изменението на климата и деградацията на общия ни дом“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки