Черна гора е най-новият член на НАТО, а Русия веднага я заплаши

OFFNews 06 юни 2017 в 09:10 10532 19

Официално Черна гора е 29-та държава, която стана член на НАТО на церемония във Вашингтон. 

На церемонията бяха премиерът Душко Маркович и външният министър Сърджан Дарманович, които подписаха Вашингтонския договор, който е основополагащият документ на НАТО.

А генералният секретар Йенс Столтенберг ги приветства на роден език: "Добро дошла, Црна гора!".

Премиерът на Черна гора Душко Маркович заяви, че това е велик ден за страната. 

В Черна гора обаче има разделение относно приемането в НАТО. Опозицията бойкотира ратификацията на членството, а тя пък е обвинявана, че се влияе от Москва.

На 7 юни за пръв път черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович.

По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк.

Часове след приемането Русия отвърна на Черна гора и я заплаши с ответни мерки. Това стана чрез писмо от нейна страна: „В светлината на враждебния курс, избран от черногорските власти, руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки на реципрочна основа“, се посочва в изявление на външното министерство в Москва. "Черна гора носи пълната отговорност, след като се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия през 2014 г.", се казва още в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

19

Севтопол

07.06 2017 в 13:14

"Професоре",сега зорлем ги набутват в НАТО, а едно време всички доброволно влизаха във Варшавския договор,щото иначе щеше да има кютек.

29216

17

Лопе де Вега

06.06 2017 в 16:08

Черна гора трепери пред отговора на ПХЛ. Товарят кюмур на Кузя и го изпращат да ги опуши!

Поздрав!

11058

16

piton

06.06 2017 в 15:47

Поредният руски провал! Путин може би има за цел да увеличи членовете на НАТО! Справя се перфектно! Скоро и сърбите ще си подадат документи, а Масква ще обяснява за ответни мерки :))) А Путин остарява, но не поумнява! Любопитно, кой ще е следващия милиционер на неговото място :)))

9007

15

Ivan D. Tankov

06.06 2017 в 14:52

Русия е рекордьор. Успя да направи за кратко време много европейски държави членки на НАТО. Дори миролюбивата Финландия и братската до скоро Украйна са сериозно замислени по въпроса. Няма друга държава в света, която така успешно вдига привлекателността на НАТО.

11610

14

Prologue

06.06 2017 в 14:24

И Балкански да очакваме адекватен отговор от такива, като теб или ония с червената звезда на референдум? Капацитети, в които има липса на всякаква адекватност и явно пристрастие към определени страни и индивиди? Аз лично не ви различавам с политиците на малки държави, защото винаги сте диктувани от по-силния за деня!