Чехия никога не е произвеждала Новичок

OFFNews 07 май 2018 в 20:24 3728 3

Снимка vlada.cz

Андрей Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга изказването на президента Милош Земан, че в Чехия е било произведено и изпробвано бойно отровно вещество от групата Новичок, каквото бе използвано през март за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Чешката република никога не е произвеждала, разработвала или складирала вещество от групата Новичок, написа в Туитър Бабиш, позовавайки се на сведения от цивилното и военното разузнаване.

Президентът Земан, който е известен с проруските си симпатии, също се позова на доклад от разузнаването, когато заяви в четвъртък, че в Чехия е било произвеждано и изпробвано такова вещество, но в малки количества, които впоследствие са били унищожени.

Днес канцеларията на Бабиш съобщи в изявление, че през 2017 г. Чехия е извършила микросинтез на Новичок в рамките на военна програма за защита на цивилни и военнослужещи.

В изявлението се подчертава, че изказването на Земан се дължи на недоразумение - тази процедура не може да се смята за производство или разработване на това нервнопаралитично вещество.

Канцеларията на премиера уточни, че тук става дума за Новичок тип А-230, а не за тип А-234, какъвто се смята, че е използван за нападението срещу Скрипал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

07.05 2018 в 22:50

Идеята за "единствено руският произход", доказана с думите на умиращ от старост предател, още ли е актуална?

23293

1

Стефан

07.05 2018 в 22:05

Ъхъ. "Аз не беше - брат ми беше! Той ебеше, аз държеше".
Из обяснението на циганин, арестуван за изнасилване.
Чорапът се разплита. Значи, сюзна на терезка и борката държава, може, и синтезира това вещество. Все едно за какво, и даже колко. Версията за "100 грама", оказали се неспособни да убият двама души със средно телесно тегло, е абсурдна. Тогава това не е бойна отрова. Те убиват с микрограми, или не са оръжие.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков