Брутално полицейско насилие над протестиращи по улиците на Тбилиси (видео)

OFFNews 17 април 2024 в 00:22 23194 2

Снимка Стопкадър Фейсбук

Брутално полицейско насилие над протестиращи срещу закона за чуждестранните агенти по улиците на грузинската столица Тбилиси. 

Видеокадри показват как униформените бият протестиращите и ги гонят из улиците на града. "Премазват ни", пише Мариам Никурадзе в социалните мрежи, която е заснела видеото. 

Над 5000 души се събраха на масов протест около сградата на грузинския парламент за втори пореден ден, за да протестират срещу законопроекта, който вчера беше приет от комисия.

Полицейските служители, някои от които бяха въоръжени с пушки, наредиха на демонстрантите да се разпръснат и използваха срещу тях вещество за контрол на тълпи, което приличаше на лютив спрей.

Групи от демонстранти започнаха да напускат района, бягайки, а само за минути зоната зад сградата на парламента беше напълно прочистена от протестиращи. Въпреки това много от участниците в митинга не си тръгнаха и останаха по другите подстъпи към сградата.

Според очевидци полицията е арестувала няколко души, пише Ройтерс.

Тези, които се разотидоха, се присъединиха към други демонстранти, които прекараха деня, блокирайки една от основните пътни артерии в Тбилиси, булевард "Руставели". Грузинското вътрешно министерство съобщи, че при сблъсъците е пострадал служител на полицията, уточнява БТА.

На 16 април грузинският депутат Александър Елисашвили от опозиционната партия "Граждани" влезе в сблъсък с Мамука Мдинарадзе, секретар на управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" и лидер на парламентарното мнозинство, по време на обсъждането на проектозакона в грузинския парламент.

Той предвижда организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат вписвани като агенти на чуждо влияние. Най-вероятно законът ще бъде приет от парламента, който е доминиран от управляващата партия "Грузинска мечта" и съюзниците ѝ.

Според противниците на законопроекта той ще навреди на кандидатурата на Грузия за присъединяване към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

17.04 2024 в 07:06

Е, няма как руският тумор да не е намесен, не би му се искало и Грузинците да влязат в ЕС.

4038

1

Moirae

17.04 2024 в 01:38

Отвратителна милиционерщина. От нещата, които отдава трябва да сме оставили в миналото.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки